Lezing Tim Verheyden 'Privacy en ik'

“Ja, Google luistert ook naar je audio.”

Privacy en ik

© VRT

Onze steden en wegen staan vol met slimme camera’s: initieel voor zware criminaliteit maar ook, in tijden van Corona, om de avondklok te handhaven en om de bevolkingsmassa’s te monitoren. Er duiken warmtecamera’s en drones op om mensen te controleren. Er is een tracing app en telecomoperatoren delen onze verplaatsingen anoniem met de overheid. Maar hoe anoniem is dat echt? Voor onze veiligheid en onze gezondheid worden we vandaag overal gevolgd, gefilmd en zelfs gemeten. Maar wie volgt ons? Wat gebeurt er met die beelden en wie krijgt en beheert onze data? En wat met de de onderhuidse surveillance op onze telefoon, door zowel overheden en privébedrijven. Kunnen we ooit de controle terugkrijgen over onze gegevens? Maar is dat eigenlijk wel nodig en zijn de zogenaamde Big Tech bedrijven zoals Facebook, Google en Apple wel zo slecht bezig als men soms beweert. Miljoenen mensen maken gebruik van hun diensten dus moeten ze toch wel iets goed doen?

Tim Verheyden is reportage-maker bij VRT NWS voor onder meer Pano en Canvas. Hij focust op verhalen over de invloed van technologie op ons als mens en de maatschappij. In 2019 ontdekt Tim voor VRT NWS dat Google via Google Home meeluistert naar wat we zeggen. De reportage leidde wereldwijd tot verontwaardiging. Als gevolg hiervan paste Google zijn privacy-voorwaarden aan. ‘Fake News & Desinformatie’ werd in 2020 onder de aandacht gebracht door Tim, onder meer door de Pano reportage ‘De Perfecte Storm’.

In 2021 kwam de Pano reportage over ‘Privacy en ik’ tot stand: Tim onderzoekt in welke mate onze privacy onder druk staat. Tim praat erover in de lezing “Privacy & Ik” en geeft concrete tips om alvast online wat anoniemer te zijn.

Wanneer: donderdag 9 december om 20.00u in de bibliotheek                                                                                     Toegang: € 5,-

Tickets bestellen via Bibliotheek - Ticketmatic