Boek
Nederlands

Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken

+1
Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken
×
Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken

Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken

Kritische visie van twee economen op het nut van ontwikkelingshulp, met voorstellen voor vernieuwing.
Onderwerp
Armoedebestrijding
Titel
Een dollar per dag : hoe economie het verschil kan maken / Abhijit V. Banerjee & Esther Duflo
Ook verschenen als
Arm & kansrijk : een nieuwe visie op het bestrijden van armoede
Auteur
Abhijit Vinayak Banerjee 1961- Esther Duflo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Poor economics : the surprising truth about life on less than $1 a day
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2020
319 p.
ISBN
9789400407091 (paperback)

Besprekingen

Abhijit Vinayak Banerjee en Esther Duflo geloven dat ieder armoedeprobleem zijn eigen ingewikkelde structuur heeft, die op microniveau systematisch onderzocht moet worden. Het one-size-fits-all-recept om armoede te bestrijden, is voor hen een illusie. In plaats van de grote theorieën en de uniforme hulpprogramma’s verkiezen ze de empirie en de kleinschaligheid. Hun organisatie onderzoekt onder welke omstandigheden ontwikkelingshulp het beste werkt. Ze geven hulp aan een willekeurig gekozen helft van de behoeftigen. De andere vijftig procent krijgt niets. Na enige tijd worden de groepen met elkaar vergeleken. Op die manier kunnen ze het effect en het resultaat van een bepaald project meten.
Deze testen leren ons dat de armen zich niet gedragen zoals wij verwachten, volgens onze ontwikkelingsstandaarden. Juist daarom mislukken met goede bedoelingen opgezette projecten en programma’s.
Algemene veronderstellingen, ideeën en clichés vervangen door luisteren, observeren en onderzoeken…Lees verder
Dit verhelderende boek bevat een nieuwe visie op het bestrijden van de wereldwijde armoede en rekent af met de mythen die daarover bestaan. Auteurs: Nobelprijswinnaars Abhijit Banerjee en Esther Duflo, beiden ontwikkelingseconoom. Hun betoog komt er vooral op neer dat je per land en per situatie empirisch onderzoek moet doen naar wat er mis gaat en vooral wáárom het mis gaat. En dan niet vanuit 'n bureaustoel, maar gezien vanuit de arme zelf. Tal van praktische zaken komen aan de orde en per onderwerp wordt er bekeken waarom mensen keuzes maken en welke obstakels je weg kunt nemen om ze betere keuzes te laten maken. De auteurs bieden onverwachte oplossingen voor de talloze wereldburgers die moeten rondkomen van een dollar per dag (de armoedegrens). Ze kennen niet alleen hun materie door en door maar schrijven ook knap, bevattelijk en recht voor z'n raap. Met eindnoten en een register. Goed boek voor een redelijke lezerskring.

Over Abhijit Vinayak Banerjee

CC BY 2.0 - Foto van/door Financial Times

Abhijit Vinayak Banerjee (beng. অভিজিৎ বিনায়ক বন্দ্যোপাধ্যায়;; Mumbai, 21 februari 1961) is een Indiaas econoom en als hoogleraar Ford Foundation International Professor of Economics verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij had eerder aanstellingen aan de Harvard University waar hij ook promoveerde tot doctor en de Princeton University.

Banerjee is een macro-econoom met onderzoek in de informatietheorie en de ontwikkelingseconomie waarbij hij zich toelegt op de studie van armoede en inkomensverdeling. Het boek Poor Economics dat hij in 2011 schreef samen met zijn Franse MIT-collega Esther Duflo vond wereldwijde weerklank en was ook laureaat van de "Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year"-prijs. In 2013 werd hij door Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gevraagd te zetelen in een commissie die de millenniumdoelstellingen moest actualiseren voor de pe…Lees verder op Wikipedia