Boek
Nederlands

De dode arm : een romantisch leven

Allard Schröder (auteur)

De dode arm : een romantisch leven

Genre:
Titel
De dode arm : een romantisch leven
Auteur
Allard Schröder
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
567 p.
ISBN
9789023477167 (hardback)

Besprekingen

Met De dode arm schreef Allard Schröder, vooral bekend van zijn bekroonde roman De hydrograaf, een boek waarin de zoektocht van een man naar zijn vader centraal staat. Dat speelt zich af tegen de achtergrond van een West-Europa dat worstelt met de naweeën van de Tweede Wereldoorlog, in een stijl de realistisch en poëtisch tegelijk is. De dode arm is, kortom, een ambitieuze roman.
Ernst Elfkind Coltersteen draagt de naam van zijn moeder en weet niet wie zijn vader is. Dat maakt hem een zonderling figuur in A***, de doodse provinciestad waar hij opgroeit. Hij voelt zich vreemd en ongeliefd, een ‘glazen man’, nergens thuis. Dat gevoel van onbestemdheid blijft hem tekenen, heel de roman door, ook al krijgt hij in tussentijd het verhaal over zijn vader, een spoorloos verdwenen Amerikaanse militair, te horen. Coltersteen blijft een pelgrim in zijn eigen leven, een man op de dool, een zoeker. 
Dat dwalen doet hij niet alleen met betrekking tot zijn gevoelsleven en…Lees verder
Hoofdpersoon in Schröders stilistisch fraaie roman is Ernst Elfkind Coltersteen. Hij is een onecht kind: over zijn vader (een Amerikaanse vliegenier?) wil zijn moeder niet spreken. Hij groeit op in een burgerlijk provinciestadje, trekt op met Almi, een verstandelijk beperkt buurmeisje, totdat die verdrinkt in de dode arm van een rivier. Ernst ontwikkelt zich tot ‘een man van glas’, iemand zonder eigenschappen, karakter en beroep. Op zoek naar zijn vader, in Duitsland, omringt hij zich met sprookjesachtige figuren, zoals de duivelse Widergaenger, die later nog eens als Widko opduikt; de Amerikaanse militair Walker, die vol zit met sterke verhalen; de revolutionaire Brigitte; een wellustige, gokverslaafde, oudere aristocrate en zijn schuwe buurmeisje Katharina, jarenlang Ernsts geliefde. Als hij uiteindelijk zijn vader vindt, wordt duidelijk waarom deze verzwegen werd. Schröder kiest opnieuw de Duitse cultuur en de klassieke Oudheid als inspiratiebronnen en voor een hoofdpersoon met teg…Lees verder

Over Allard Schröder

Allard Schröder (Haren, 14 juni 1946) is een Nederlands schrijver van romans, korte verhalen en hoorspelen.

In 1989 verscheen Schröders novelle De gave van Luxuria. In 1996 werd zijn toenmalige oeuvre bekroond met de Halewijnprijs. Zijn roman Grover (1999) werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs. Van 2001 tot 2009 zat hij in de redactie van het literaire tijdschrift De Revisor.

In 2002 ontving hij de AKO-Literatuurprijs voor zijn roman De hydrograaf, waarin hij de geschiedenis vertelt van de hydrograaf Franz von Karsch, die in het voorjaar van 1913 scheep gaat in Hamburg om de diepten van de zee te peilen. De wetenschappelijke doelstelling van zijn onderneming kan echter niet verhullen dat zijn leven in een impasse is geraakt. Via diverse verwikkelingen komt de hoofdpersoon uiteindelijk tot een beter inzicht in zijn eigen leven.

Bibliografie