Boek
Nederlands

De hydrograaf

Allard Schröder (auteur)
Tijdens een zeereis aan het begin van de twintigste eeuw om de wetten van de zeegang te onderzoeken komt een wetenschapper tot het inzicht dat zijn leven een nieuwe wending nodig heeft.
Onderwerp
Liefde, Zee
Titel
De hydrograaf
Auteur
Allard Schröder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2003
204 p.
ISBN
90-234-0119-0

Andere formaten:

Besprekingen

In zijn nieuwe roman De hydrograaf volgt Allard Schröder de zeereis van de vluchtende en in ennui gedompelde adellijke hoofdpersoon Franz von Karsch-Kurwitz. In een soort van miniproloog waarschuwt de verteller ons al onmiddellijk voor de middelmaat van zijn romanheld. Hij verzekert ons dat er in het leven van Karsch "ogenschijnlijk weinig voorgevallen is" en dat het hem ontbreekt aan enige ironie of tragiek,"omdat hij als zovelen in zijn tijd al een stem in het koor was geworden waar niemand tragisch of ironisch is." Helemaal ongelijk kan je de zogenaamde biograaf niet geven, maar Allard Schröder weet wel beter. Hij wekt die ene verlangende maar roemloze en uitzichtloze stem uit het koor in glashelder Nederlands tot leven en laat haar bovendien indrukwekkend echoën in de filosofische en maatschappelijke tegenstellingen aan het begin van de vorige eeuw. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog scheept graaf Franz von Karsch-Kurwitz zonder echte reisbestemming in op de…Lees verder
Met deze roman won de Nederlandse schrijver (1946) in 2002 de AKO literatuurprijs. Terecht, want het is een prachtige roman; een boek dat zich afspeelt op het grensvlak van de oude en de nieuwe tijd. In 1913 heeft de adellijke Franz von Karsch zich ingescheept op de viermaster Posen. Hij doet onderzoek naar de wetten van de zeegang. Heerlijk traag (alsof lange golfslag tot stijl geworden is) en stilistisch groots wordt het verhaal verteld van deze richtingloos levende man. Lethargisch bepaald door afkomst en stand, zijn in deze majestueus nietsdoende Duitser veel kenmerken van de overtollige mens uit de negentiende-eeuwse Russische literatuur verenigd. Gebeurtenissen onderweg naar Chili -hij wordt verliefd op een medepassagier- geven zijn leven een onverwachte wending. De vraag naar de zin van het bestaan van deze mens (en van 'de' mens in het algemeen), versterkt door het vertrekpunt van vertellen, 56 jaar na de dood van de hoofdpersoon, krijgt hier onvergetelijk gestalte. Kleine druk.

Over Allard Schröder

Allard Schröder (Haren, 14 juni 1946) is een Nederlands schrijver van romans, korte verhalen en hoorspelen.

In 1989 verscheen Schröders novelle De gave van Luxuria. In 1996 werd zijn toenmalige oeuvre bekroond met de Halewijnprijs. Zijn roman Grover (1999) werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs. Van 2001 tot 2009 zat hij in de redactie van het literaire tijdschrift De Revisor.

In 2002 ontving hij de AKO-Literatuurprijs voor zijn roman De hydrograaf, waarin hij de geschiedenis vertelt van de hydrograaf Franz von Karsch, die in het voorjaar van 1913 scheep gaat in Hamburg om de diepten van de zee te peilen. De wetenschappelijke doelstelling van zijn onderneming kan echter niet verhullen dat zijn leven in een impasse is geraakt. Via diverse verwikkelingen komt de hoofdpersoon uiteindelijk tot een beter inzicht in zijn eigen leven.

Bibliografie