Boek
Nederlands
Het leven van Adolf Eichmann, de architect van de Holocaust, die naar Argentinie͏̈ kon vluchten en daar tien jaar leefde zonder noemenswaardige problemen om ontmaskerd te worden.
Onderwerp
Eichmann, Adolf
Titel
De onfortuinlijke : roman
Auteur
Ariel Magnus
Vertaler
Eugenie Schoolderman Arie Van der Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El desafortunado
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
237 p.
Aantekening
Ondertitel op omslag : Adolf Eichmanns Argentijnse jaren
ISBN
9789029094245 (hardback)

Besprekingen

In 1950 kreeg Obersturmbannführer Adolf Eichmann, de architect van de Holocaust, een paspoort voor stateloze personen op naam van Ricardo Klement. Hij kon naar Argentinië vluchten en ontliep een veroordeling wegens misdaden tegen de menselijkheid. Twee jaar later zorgde hij ervoor dat zijn vrouw en zijn drie zonen zich hem kwamen vervoegen. Argentinië werd zijn tweede thuis. Hij vond er werk en ontmoette andere ex-nazi’s, die hem negeren. Na een verblijf van tien jaar werd Eichmann in 1960 ontmaskerd en ontvoerd naar Israël. Het is die periode die de auteur op zijn manier reconstrueert. De lezer ervaart het relatief gewone leven van een man op de vlucht, maar ook wat het betekent voortdurend op je hoede te moeten zijn voor een mogelijke ontmaskering. Zelf was Eichmann ervan overtuigd dat hij alleen maar de bevelen van zijn superieuren getrouw uitvoerde. Aldus vond hij zichzelf onschuldig. Historische feiten worden correct verweven in het verhaal en geven een interessante context. Er z…Lees verder

Een verzonnen Eichmann

Argentijn Ariel Magnus verleent de kille Eichmann een zeker gevoel voor humor.

De beruchte Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann leefde in de jaren vijftig van de vorige eeuw onder een andere naam en identiteit in Argentinië. In 1960 werd hij door de Israëlische geheime dienst opgespoord, naar Israël ontvoerd, en daar berecht in een proces dat wereldwijd veel aandacht trok en waar ook veel over is geschreven, onder andere door de filosoof Hannah Arendt en ook door Harry Mulisch, die vanuit Jeruzalem verslag deed van het proces.

De roman De onfortuinlijke beschrijft scènes uit de Argentijnse jaren van Eichmann. De dingen die Ricardo Klement (de naam die hij daar had aangenomen) in zijn dagelijkse Argentijnse leven meemaakt, de ontmoetingen en gesprekken die hij heeft met anderen, leiden in zijn hoofd telkens weer tot wonderlijke en bizarre gedachten over en herinneringen aan de tijd waarin hij in Duitsland de jodentransporten organiseerde.

Als deze Ricardo Klement met zijn gezin in Argentinië in de trein zit, dwalen z…Lees verder