Boek
Nederlands

Donau : biografie van een rivier

Claudio Magris (auteur), Anton Haakman (vertaler)
Overpeinzingen door de Italiaanse filosoof en germanist over de cultuur, literatuur, geschiedenis en filosofie van Midden-Europa tijdens een reis langs de Donau.
Titel
Donau : biografie van een rivier
Ook verschenen als
Donau : een ontdekkingsreis door de beschaving van Midden-Europa en de crisis van onze tijd
Auteur
Claudio Magris
Vertaler
Anton Haakman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Danubio
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
442 p.
ISBN
9789403196206 (hardback)

Besprekingen

Mocht Claudio Magris de gewoonte hebben om literaire prijzen en dito onderscheidingen op zijn schoorsteenmantel uit te stallen, dan kampt hij de laatste jaren ongetwijfeld met een nijpend plaatsgebrek. Niet zo verwonderlijk, want de Italiaanse schrijver, vertaler en cultuurfilosoof heeft een patent op 'teksten' ? hij heeft een hekel aan literaire hokjes ? die zich ophouden in de steeds populairder schemerzone tussen literatuur en essayistiek. Vooral de voorbije tien jaar lijkt zijn werk wijd en zijd erkenning te krijgen. Was het eind jaren '90 met de Sikkensprijs en de Premio Strega al flink krap geworden op Magris' marmeren schouw, dan bleken die twee slechts de eerste druppels te zijn van een stortbui die sindsdien op zijn hoofd is neergeklaterd en waarvan de Erasmusprijs (2001) en de Prins van Asturias-prijs (2004) de belangrijkste zijn.
Een kolkende zee
Terwijl het dankzij de vele buitenlandse vertalingen nog steeds bekroningen bleef regenen, leek de stroom met instant-klass…Lees verder
De auteur, hoogleraar, filosoof en taalwetenschapper uit Triëst, won met deze wereldwijde bestseller onder meer de Erasmusprijs. Hij reist met ons vanaf de bron tot de monding langs de Donau terwijl hij ons deelgenoot maakt van zijn overpeinzingen en zijn bezonken oordeel over de filosofie, de cultuur en de bewogen geschiedenis van dit voor velen onbekende gebied in Midden-Europa, dat door de vermenging van de vele volkeren en culturen nog altijd een aparte culturele entiteit vormt. Hij vertelt ons daarbij achtergronden die je elders niet gauw vindt. Het is dus geen reisbeschrijving in de gebruikelijke zin, maar het verslag van een erudiet die enorm veel weet over de Donaulanden. Een groots werk. Een mooiere inleiding in de cultuur van het oude Midden-Europa is er niet, maar het is bepaald geen lichte kost. Magris schreef het in 1986, in de tijd van het IJzeren Gordijn, maar het boek is nog zo fris als een hoentje en is opmerkelijk goed vertaald in prettig Nederlands. Helaas ontbreken…Lees verder

Verlangen naar een verenigd Europa

De zomer is het moment om bij te lezen. Klassiekers krijgen een nieuw jasje. Deze week: 'Donau' van Claudio Magris.

Vanaf zijn onvindbare bron in het Zwarte Woud (een afvoerpijp, een dakgoot, een lekkende kraan?) volgt Claudio Magris in 'Donau' (1986) de loop van de machtige rivier over de volle drieduizend kilometer tot aan de al even onvindbare monding in zijn uitgestrekte delta aan de Zwarte Zee. Een reisverslag waarin Magris zijn talenten als scherp waarnemer, verteller, letterkundige en cultuurfilosoof naar hartelust vermengt.

In tegenstelling tot de standaardwerken over de Donau die Magris vaak met lichte ironie bespreekt, schrijft hijzelf geen betoog van feiten en waarheden. Zijn Donau is postmodern, intertekstueel en associatief, en beweegt zich tussen Bildungsroman, reisverhaal, familiegeschiedenis, geschiedschrijving, filosofische beschouwing en essay, met als eindresultaat een meanderend relaas dat onmogelijk is samen te vatten.

Wanneer Magris de essayistische tendens van de vroegtwintigste-eeuwse Hongaarse cultuur en György Konrád beschrijft, lijkt hij ook e…Lees verder

Over Claudio Magris

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dontworry

Claudio Magris (Triëst, 10 april 1939) is een Italiaans schrijver. Tot zijn oeuvre behoren romans, toneelstukken, novellen en essays. Sinds 1978 is hij hoogleraar moderne Duitse literatuur aan de Universiteit van Triëst.

Hij studeerde af als germanist aan de Universiteit van Turijn. Van 1994 tot 1996 zetelde hij in de Italiaanse senaat, de Senato della Repubblica. Hij werd in Triëst verkozen met een eigen lijst lista Magris. Hij zetelt in meerdere Europese academies. Hij is essayist en columnist voor de Corriere della Sera.

In 1987 won hij met Donau de Premio Bagutta. In 1997 ontving hij de Premio Strega voor Microcosmi. In 2001 was hij de laureaat van de Erasmusprijs en de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung, in 2004 ontving hij de Premios Príncipe de Asturias, in 2005 volgde de Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur. In 2009 ontving hij de Vredesprijs van de Duitse Boek…Lees verder op Wikipedia