Boek
Nederlands
De complexe speurtocht van een Israe͏̈lische jongen naar de waarheid van de jodenvervolgingen door de Nazi's.
Titel
Zie : liefde
Auteur
David Grossman 1954-
Vertaler
Hilde Pach Bas Baanders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
'Ayen 'erekh : ahavah
Uitgever
Utrecht: Veen, 1990
532 p.
ISBN
90-204-2340-1 (paperback)

Besprekingen

Omvangrijke, bijzonder ambitieuze roman over de jodenvervolgingen der Nazi's en de manier van de verteller om greep te krijgen op die gebeurtenissen. Een aantal soms realistische, soms fantastische verhaallijnen lopen door elkaar heen: een klein Israëlisch jongetje probeert te ontdekken waarom zijn omgeving zo geheimzinnig over het verleden doet, een joodse gevangene die niet kan sterven vertelt als een soort moderne Scheherazade verhalen aan een Duitse kampcommandant, een Pools-joodse schrijver ondergaat een vreemde transformatie, een jongetje maakt in 24 uur alle levensstadia van een mens door. Deze haast surrealistische samenloop van figuren en omstandigheden geeft al aan dat er hier sprake is van een zeer grote complexiteit en een veelgelaagheid die een paar keer lezen vermoedelijk pas recht zal kunnen doen. Geen lichte kost, maar door zijn veelomvattendheid een zeer aangrijpende leeservaring. Gebonden, kleine druk.

Over David Grossman

David Grossman, Hebreeuws: דויד גרוסמן, (Jeruzalem 25 januari 1954) is een Israëlisch (Hebreeuws) schrijver van kinderboeken, romans en essays. Zijn A Horse Walks Into a Bar, vertaald door Jessica Cohen, werd in 2017 uitgeroepen tot Booker International Prize.

Biografie

De moeder van Grossman werd geboren in het toen nog Mandaatgebied Palestina, vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Zijn vader emigreerde in 1933 uit Polen. Grossman studeerde filosofie en theaterwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Vervolgens werkte hij een tijdlang als radiocorrespondent voor de zender Kol Israël. Tussen 1970 en 1984 maakte hij een populaire kinderuitzending en schreef hij ook zijn eerste kinderboeken.

Grossman staat bekend als vredesactivist, is kritisch over de Israëlische strijd met de Palestijnen en riep in augustus 2006 samen met collega-schrijver Amos Oz regeringsleider Ehud Olmert op om de aa…Lees verder op Wikipedia