Boek
Nederlands

De premier

Ook verschenen als De president

Georges Simenon (auteur), Kris Lauwerys (vertaler)
Een Franse ex-premier probeert in zijn ouderdom nog invloed op de politieke gebeurtenisssen uit te oefenen met behulp van compromitterend materiaal.
Onderwerp
Macht, Eenzaamheid
Titel
De premier
Ook verschenen als
De president
Auteur
Georges Simenon
Vertaler
Kris Lauwerys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le président
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2014
203 p.
ISBN
9789085425922 (paperback)

Besprekingen

Politiek-psychologische roman van de Franse schrijver (1903-1989), vooral bekend van de Maigret policiers. De hoofdpersoon is een Franse ex-premier, die in zijn ouderdom nog invloed op de politieke gebeurtenisssen wil uitoefenen met behulp van compromitterend materiaal. Ouderdom, aftakeling, machtsspel, spanning: het is allemaal pakkend beschreven en geschikt voor een breed publiek. Deze politieke roman uit 1958 maakt deel uit van een reeks nieuwe vertalingen van het beste werk van Simenon. Normale druk, ruime interlinie en ruime marges.

Over Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 13 februari 1903 – Lausanne, 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver. Simenon werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges Sim, Christian Brulls, Gom Gut, Georges d'Isly, Jean du Perry, Jean Dorsage, Jacques Dorsonne, Luc Dorsan, Georges-Martin-Georges en Gaston Vialis.

Biografie

Jeugd

Georges Simenon werd geboren te Luik, Rue Léopold 26 (nu nummer 24) als zoon van Désiré Simenon en Henriette Brühl. De voorouders van zijn vader waren afkomstig uit Wallonië, die van zijn moeder uit Nederland en Duitsland. Zijn vader was werkzaam als boekhouder bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn drie jaar jongere broer Christian …Lees verder op Wikipedia