Boek
Nederlands

Godendrank

Ilja Gort (auteur)
De avonturen van een Amsterdamse hippie als wijnboer in Frankrijk.
Onderwerp
Wijn
Titel
Godendrank
Auteur
Ilja Gort
Taal
Nederlands
Uitgever
Amersfoort: Slurp Publishers, 2020
231 p.
ISBN
9789082958737 (paperback)

Besprekingen

In zijn onnavolgbare vrolijk ontspannen stijl met gevoel voor eigentijds jargon en snobisme voert de bekende wijnman Ilja Gort zijn lezers mee naar voor hem bekend terrein: het wijnproducerende Frankrijk, met name de Languedoc. Naar de beproefde 'ik vertrek'- formule volgt hij de wederwaardigheden van een oudbakken hippie uit Amsterdam die zijn zinnen heeft gezet op een echt wijnkasteel, waar hij niet gehinderd door enige warenkennis zijn geluk gaat beproeven. Opgelicht door de makelaar en tegengewerkt door de stugge Kathaarse bevolking raakt hij, in een verbeten poging het hoofd boven water te houden, verwikkeld in louche praktijken die veel meer opbrengen dan zijn eigen zure wijn. Opgebouwde spanning en slapstickmomenten leiden naar een schier onhoudbare climax. Aangename lectuur van een vin du pays-gehalte.

Over Ilja Gort

CC BY 3.0 - Foto van/door Ilja Gort

Ilja Gort (Amersfoort, 5 januari 1951) is een Nederlandse schrijver, wijnboer en presentator die afwisselend in Nederland en in Frankrijk woont. Gort was tot 2000 succesvol in het componeren van reclametunes en daarna legde hij zich toe op het schrijven van boeken en het maken van wijn.

Muziek

Gort verhuisde op zesjarige leeftijd van Amersfoort naar Soest. Hij speelde op die leeftijd al muziek en maakte als drummer deel uit van enkele bands, waaronder de Amersfoortse band The Elements, I.Q. 150 uit Soest en de Delftse band After Tea. Daarna speelde hij als invaller regelmatig met Ramses Shaffy en in de formatie Brainbox. Gort componeerde en arrangeerde Gort uiteenlopende reclametunes, waaronder zeer bekende voor onder andere Duo Penotti, Nationale-Nederlanden en voor Nescafé. Deze laatste tune, een arrangement van La colegiala van de Peruaanse muzikant Walter León Aguilar, werd in 160 landen gebruikt. In 1980 scoorde het du…Lees verder op Wikipedia