Boek
Nederlands
Chicago, 1971. Het gezin van hulpprediker Russ Hildebrand bereidt zich voor op het kerstfeest en zowel de ouders als de kinderen staan voor belangrijke keuzes die hun leven ingrijpend zullen veranderen.
Titel
Kruispunt
Auteur
Jonathan Franzen
Vertaler
Peter Abelsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Crossroads
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
571 p.
ISBN
9789044639186 (paperback)

Besprekingen

Zoals in zijn veelvuldig geroemde roman ‘De correcties’ (2001) laat Jonathan Franzen (1959) in ‘Kruispunt’ opnieuw zien dat hij een meester is in het genre van de literaire, psychologische familieroman. Het gezin van hulpprediker Russ Hildebrandt is bezig met de voorbereidingen van het kerstfeest van 1971. De 20-jarige Clem beleeft zijn eerste relatie, kapt met zijn studie en tekent voor Vietnam. De 18-jarige Becky krijgt haar eerste kus van popmuzikant Tanner, die niet meteen de zangeres van zijn band en vaste vriendin Laura aan de kant schuift. De hyperintelligente Perry (15) steelt de show met zijn wisecracks en zijn strijd om van de drugs af te blijven. Ook de ouders Russ en Marion hebben een veelbewogen geschiedenis en staan voor belangrijke keuzes. Hun levensverhalen zitten boordevol ontwikkelingspijn die Franzen genuanceerd en doortastend onder woorden brengt. Franzen neemt de tijd om zijn karakters gedetailleerd gestalte te geven en beloont zijn lezers met tragikomische verwik…Lees verder

Kleine levens, grote verlangens

Jonathan Franzen pakt je wederom in met zijn aangename vertelstijl, en met zijn menselijke maat - vrij van sarcasme en cynisme.

Jonathan Franzen (1959) is sinds hij in 2001 doorbrak met zijn roman De correcties, een van de bestverkopende Amerikaanse auteurs en je snapt waarom: tegen een achtergrond van consumentisme en honger naar meer dan welvaart, beschrijft hij in een soepele en toegankelijke stijl over de haken en ogen die iedereen (in het Westen althans) herkent: huwelijksproblemen, sociale problemen, financiële problemen. En hij zorgt er slim voor dat elke lezer in zijn romans wel een personage van zijn gading vindt, waarmee hij zich min of meer kan identificeren. Dat geldt voor De correcties maar ook voor een roman als Vrijheid en nu weer voor Kruispunt net als die vorige boeken een familieroman.

In Vrijheid verbeeldde Franzen het begrip vrijheid voor de diverse leden van de Amerikaanse Berglund-clan, in Kruispunt doet hij iets dergelijks met een andere familie in een andere tijd, de familie Hildebrand (klinkt Nederlands/Duits, is het niet). Alle leden, vader Russ, moeder Marion, zonen Cl…Lees verder

Over Jonathan Franzen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Jonathan Franzen (Western Springs, Illinois, 17 augustus 1959) is een Amerikaanse schrijver. Zijn derde roman, The Corrections (2001), Nederlandse vertaling De correcties, werd met luid gejuich door de critici ontvangen. Franzen ontving voor dit werk een National Book Award en was er finalist mee voor de 2002 Pulitzerprijs voor de literatuur. Zijn meest recente roman, Freedom (vertaald in het Nederlands als: Vrijheid), werd in augustus 2010 gepubliceerd. De Amerikaanse president Barack Obama kreeg op eigen verzoek een exemplaar van Freedom mee om in zijn zomervakantie in 2010 te kunnen lezen, dit hoewel het boek op dat moment officieel nog niet was uitgekomen.

Bibliografie

Fictie
  • 1988 The Twenty-Seventh City - De zevenentwintigste stad (vertaling)
  • 1992 Strong Motion - Schokgolven (vertaling)
  • 2001 The Corrections - De correcties (vertaling…Lees verder op Wikipedia