Boek
Nederlands

De vraag van eend

Leen Van den Berg (auteur), Ann Ingelbeen (illustrator)
+1
De vraag van eend
×
De vraag van eend De vraag van eend
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Eend is haar kuiken verloren en wil graag weten wat er gebeurt als je dood bent. Prentenboek met grote illustraties in heldere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De vraag van eend
Auteur
Leen Van den Berg
Illustrator
Ann Ingelbeen
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
[32] p. : ill.
ISBN
90-5838-397-0 9789058383976 (hardback)

Besprekingen

Jonge kinderen en de dood, het houdt Leen van den Berg erg bezig de laatste tijd. Na In de zee van mama's buik (Leeswelp 2006, p. 256), over een doodgeboren foetus, wijdt ze nu een prentenboek aan een jonggestorven kind. Dat kind is een eendekuiken, en moeder eend zit met de vraag wat er na de dood komt. Wanneer ze die aan de jaarlijkse dieren- en dingenvergadering voorlegt, heeft elk wezen een antwoord dat neerkomt op een wens naar een ander leven, een ander zijn. Een aantal van de wensen liggen voor de hand (de mier zal niet meer werken, de ijsbeer ligt aan een tropisch strand), maar andere verrassen en charmeren (de zee klimt naar de wolken, de kast brandt op, wordt tot aarde, waaruit dan een appelboom kan groeien). De antwoorden spelen telkens op elkaar in, zodat je een leuke opeenstapeling krijgt die eindigt bij de acrobaat die de naar beneden buitelende sterren zal verzamelen in iets nieuws, nl. in een sterrenbeeld dat lijkt op het eendenkuiken. De hele vrolijke sequens v…Lees verder
Alles en iedereen is gekomen voor de jaarlijkse vergadering. Het is in deze bijeenkomst van mensen, dieren en dingen de beurt aan eend om haar vraag te stellen. Ze heeft pas een kuiken verloren en nu is haar vraag: “Wat gebeurt er als je dood bent?”. Ieder heeft zijn eigen antwoord, tegengesteld aan waarvoor hij bekend is. Zo wil een mier lekker niet meer werken en Sneeuwwitje nooit wakker worden. Tenslotte is er een antwoord waar eend vrede mee kan hebben. Het verhaal wordt verteld in beelden met weinig tekst. Een in fraaie, heldere kleuren uitgebracht prentenboek, dat getuigt van veel fantasie. Iedere illustratie beslaat een dubbele pagina en is uitstekend geschikt om samen, bijvoorbeeld in een groepsgesprek, te bekijken en verder uit te werken. De tekeningen zijn heel suggestief, zodat elk kind zijn zegje kan doen. Ook het onderwerp leent zich daartoe. Een mooi uitgegeven, stevig gebonden boek om in het gezin of in groep 2 t/m 4 van de basisschool te gebruiken.