Gids voor welsprekendheid door de Romeinse staatsman (106-43 v.Chr.).
Extra onderwerp
* 899 kl
Titel
De ideale redenaar / Cicero ; vertaald en toegelicht door H.W.A. van Rooijen-Dijkman en A.D. Leeman
Auteur
Marcus Tullius Cicero
Vertaler
Hedwig W.A. Van Rooijen-Dijkman Anton D. Leeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Oorspr. titel
De oratore
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2003
324 p. : ill.
ISBN
90-253-0665-9 9789025306656 (paperback)

Besprekingen

Toen Cicero zich tijdelijk uit de actieve politiek moest terugtrekken, schreef hij De oratore. Voor Cicero was 'de ideale redenaar' een uiterst deskundig, filosofisch gevormd en humaan mens, die zich van zijn hoge verantwoordelijkheid bewust was.

Dit standaardwerk is gepresenteerd als een discussie tussen enkele belangrijke redenaars uit zijn tijd. Het grootste gedeelte ervan gaat over de vijf stadia die de redenaar bij het schrijven en houden van een redevoering doorloopt: het vinden van de stof, de ordening, het memoriseren, de stilistische vormgeving en het voordragen. In de grondige behandeling van deze stadia komen allerlei onderwerpen: humor, het opwekken van emoties en stijlfiguren, ter sprake. Daarnaast heeft de auteur het ook over de soorten redevoeringen, over de grondvoorwaarden om een goed redenaar te worden en vooral over de noodzaak om over allerlei studiegebieden (filosofie, geschiedenis, recht, literatuur, wetenschappen) op de hoogte te zijn.

Cicer…Lees verder
De kunst der welsprekendheid heeft in de oudheid eerst bij de Grieken, later bij de Romeinen een grote bloei gekend. Al vroeg zijn er door specialisten handboeken geschreven. Het levendigste in de reeks - en voor de twintigste-eeuwse lezer zeker het meest toegankelijke specimen - is dat van Rome's grootste redenaar, Marcus Tullius Cicero, die in de jaren vijftig vóór Christus zijn 'De oratore' schreef: een verslag (in drie delen) van een discussie die enkele tientallen jaren tevoren tussen een aantal groten in het vak zou hebben plaatsgevonden. Cicero's studie heeft al in de oudheid en ook in latere tijden grote invloed gehad op de ontwikkeling van de retorica (en literatuurwetenschap). In 'Drie gesprekken over redenaarskunst' biedt Dr. H. van Rooijen een vlotte èn precieze vertaling, die wordt voorafgegaan door een glasheldere inleiding van A.D. Leeman, auteur van een internationaal gewaardeerd standaardwerk over de antieke retorica. Toegevoegd zijn noten, een onmisbare index en een …Lees verder

Over Marcus Tullius Cicero

Marcus Tullius Cicero (Latijnse uitspraak: [ˈkɪkɛroː]?) (Arpinum, 3 januari 106 v.Chr. – Caieta, 7 december 43 v.Chr. ) was een Romeins redenaar, politicus, advocaat en filosoof. Zijn leven speelde zich af tijdens de overgang van de Romeinse Republiek naar het keizerrijk. Hij was zelf erg betrokken bij de belangrijkste politieke gebeurtenissen in die tijd. Cicero's geschriften geven daarom een belangrijk, maar vanzelfsprekend gekleurd inzicht in die periode.

Biografie

Cicero is de enige Romein uit de klassieke periode van wie een bijna volledige biografie bewaard is in de volgende bronnen:

  • Cicero vertelt in zijn redevoeringen en werken veel over zichzelf (semiautobiografisch).
  • Vrienden van hem, onder wie Titus Pomponius Atticus en Cornelius Nepos, hebben over zijn leven geschreven.
  • Er is van Cicero een vrij omvangrijke briefwisseling bewaard gebleven.

Lees verder op Wikipedia