Boek
Nederlands

De republiek of de dood : Philippicae en brieven

+1
De republiek of de dood : Philippicae en brieven
×
De republiek of de dood : Philippicae en brieven De republiek of de dood : Philippicae en brieven

De republiek of de dood : Philippicae en brieven

Vertaling van de 14 redevoeringen die Marcus Tullius Cicero (106-43 v.Chr.) na de moord op Caesar in 44 v.Chr. hield ter berscherming van de Republiek.
Extra onderwerp
Politieke filosofie
Titel
De republiek of de dood : Philippicae en brieven / vertaald en toegelicht door John Nagelkerken
Auteur
Marcus Tullius Cicero
Vertaler
John Nagelkerken
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2020
407 p. : kaarten
ISBN
9789025310714 (hardback)

Besprekingen

In dit fraai uitgegeven boek staat de turbulente periode rond de moord op Caesar (44 voor Chr.) centraal. Hoewel hij niet actief in de samenzwering betrokken was, stond de beroemde redenaar en politicus Marcus Tullius Cicero er wel positief tegenover. In de nasleep van de moord hield hij, ter bescherming van de Republiek tegen Caesars mede-consul en partijgenoot Marcus Antonius, 14 felle redevoeringen die hij in navolging van de Griekse redenaar Demosthenes Philippicae noemde. Deze zijn nu door de bekende vertaler en classicus Nagelkerke voorbeeldig vertaald. Daarbij heeft hij ze geplaatst in de context van een selectie van brieven van Cicero, die vaak een persoonlijker licht werpen op Cicero's overwegingen. Noten, een chronologisch overzicht en verklarende lijsten van namen en termen helpen de lezer in deze soms gecompliceerde geschiedenis.

Over Marcus Tullius Cicero

Marcus Tullius Cicero (Latijnse uitspraak: [ˈkɪkɛroː]?) (Arpinum, 3 januari 106 v.Chr. – Caieta, 7 december 43 v.Chr. ) was een Romeins redenaar, politicus, advocaat en filosoof. Zijn leven speelde zich af tijdens de overgang van de Romeinse Republiek naar het keizerrijk. Hij was zelf erg betrokken bij de belangrijkste politieke gebeurtenissen in die tijd. Cicero's geschriften geven daarom een belangrijk, maar vanzelfsprekend gekleurd inzicht in die periode.

Biografie

Cicero is de enige Romein uit de klassieke periode van wie een bijna volledige biografie bewaard is in de volgende bronnen:

  • Cicero vertelt in zijn redevoeringen en werken veel over zichzelf (semiautobiografisch).
  • Vrienden van hem, onder wie Titus Pomponius Atticus en Cornelius Nepos, hebben over zijn leven geschreven.
  • Er is van Cicero een vrij omvangrijke briefwisseling bewaard gebleven.

Lees verder op Wikipedia