Driedelig werk van de Romeinse redenaar, politicus en schrijver van filosofische traktaten Marcus Tullius Cicero (106-43 v. Chr.) over de plicht en het gewenste gedrag van de Romeinse elite.
Titel
Fatsoen / vertaald en toegelicht door Paul Silverentand
Auteur
Marcus Tullius Cicero
Vertaler
Paul Silverentand
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Oorspr. titel
De officiis
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2019
299 p.
ISBN
9789025310271 (paperback)

Besprekingen

Nederlandse vertaling van Cicero's 'De Officiis'. De Romeinse redenaar, politicus en schrijver van filosofische traktaten Marcus Tullius Cicero (106-43 v. Chr.) schreef dit driedelige werk over de plicht en het gewenste gedrag van de Romeinse elite aan het eind van zijn leven. Het is opgezet als advies aan zijn zoon, maar bedoeld voor een groter publiek van standsgenoten; ook na de oudheid is het eeuwenlang als standaardwerk over de moreel juiste levenswijze gebruikt. De voorschriften zijn gebaseerd op de deugden van de filosofie van de Stoa, zoals wijsheid, moed, rechtvaardigheid en gematigdheid. De vertaling leest niet gemakkelijk en de inleiding is soms wat kort door de bocht. Desondanks is het een aanwinst dat dit belangrijke werk nu in het Nederlands beschikbaar is.

Over Marcus Tullius Cicero

Marcus Tullius Cicero (Latijnse uitspraak: [ˈkɪkɛroː]?) (Arpinum, 3 januari 106 v.Chr. – Caieta, 7 december 43 v.Chr. ) was een Romeins redenaar, politicus, advocaat en filosoof. Zijn leven speelde zich af tijdens de overgang van de Romeinse Republiek naar het keizerrijk. Hij was zelf erg betrokken bij de belangrijkste politieke gebeurtenissen in die tijd. Cicero's geschriften geven daarom een belangrijk, maar vanzelfsprekend gekleurd inzicht in die periode.

Biografie

Cicero is de enige Romein uit de klassieke periode van wie een bijna volledige biografie bewaard is in de volgende bronnen:

  • Cicero vertelt in zijn redevoeringen en werken veel over zichzelf (semiautobiografisch).
  • Vrienden van hem, onder wie Titus Pomponius Atticus en Cornelius Nepos, hebben over zijn leven geschreven.
  • Er is van Cicero een vrij omvangrijke briefwisseling bewaard gebleven.

Lees verder op Wikipedia