Beschouwing over de inhoud en waarde van vriendschap.
Titel
Vriendschap / vert. en toegelicht door Rogier van der Wal
Auteur
Marcus Tullius Cicero
Vertaler
Rogier Van Der Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Oorspr. titel
Laelius vel de amicitia
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2012 | Andere uitgaves
90 p.
ISBN
9789025369354 (hardback)

Besprekingen

'Geen mooier thema dan vriendschap, geen mooier Latijn dan dat van Cicero' verklaart de vertaler, classicus en filosoof Rogier van der Wal deze uitgave. Nadat hij politiek op een zijspoor was beland, wijdde Cicero (106-43 voor Christus) zich vooral aan de verbreiding van Griekse filosofie onder het Latijnse publiek. In 'Vriendschap' toont hij dat vriendschap vooral gedragen wordt door deugdzaamheid, trouw en genegenheid. 'Misschien... hebben de onsterfelijke goden de mens niets mooiers gegeven. Wie vriendschap uit het leven weghaalt, lijkt de zon uit de wereld weg te nemen. Een ware vriend is geen vleier, maar geeft waar nodig weerwoord. Een echte vriend, dat is iemand die als het ware een 'tweede ik' is'. Dat type is schaars, maar alle voortreffelijke dingen zijn zeldzaam. De vertaling leest goed. Met een korte inleiding en voortreffelijke verklarende noten over historische figuren en feiten maken. Verzorgde gebonden uitgave in pocketformaat; kleine druk.

Over Marcus Tullius Cicero

Marcus Tullius Cicero (Latijnse uitspraak: [ˈkɪkɛroː]?) (Arpinum, 3 januari 106 v.Chr. – Caieta, 7 december 43 v.Chr. ) was een Romeins redenaar, politicus, advocaat en filosoof. Zijn leven speelde zich af tijdens de overgang van de Romeinse Republiek naar het keizerrijk. Hij was zelf erg betrokken bij de belangrijkste politieke gebeurtenissen in die tijd. Cicero's geschriften geven daarom een belangrijk, maar vanzelfsprekend gekleurd inzicht in die periode.

Biografie

Cicero is de enige Romein uit de klassieke periode van wie een bijna volledige biografie bewaard is in de volgende bronnen:

  • Cicero vertelt in zijn redevoeringen en werken veel over zichzelf (semiautobiografisch).
  • Vrienden van hem, onder wie Titus Pomponius Atticus en Cornelius Nepos, hebben over zijn leven geschreven.
  • Er is van Cicero een vrij omvangrijke briefwisseling bewaard gebleven.

Lees verder op Wikipedia