Boek
Nederlands

Feest in het oude Rome : geschenken voor de Saturnaliën

Marcus Valerius Martialis (auteur), Vincent Hunink (vertaler), Jona Lendering (illustrator)
Vertaling en toelichting van een groot aantal Romeinse epigrammen van de schrijver Martialis (40-102 na Chr,).
Onderwerp
Oudheid
Titel
Feest in het oude Rome : geschenken voor de Saturnaliën / Martialis ; vertaald en toegelicht door Vincent Hunink ; geïllustreerd door Jona Lendering
Auteur
Marcus Valerius Martialis
Vertaler
Vincent Hunink
Illustrator
Jona Lendering
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Uitgever
[Gorredijk]: Noordboek HL Books, 2020
208 p. : ill.
ISBN
9789056156633 (hardback)

Besprekingen

Wat hielden die typisch Romeinse winterfeesten, de Saturnalia, zoals ze door Martialis (40-104 na Chr.) naar de god Saturnus werden genoemd, nu eigenlijk in? Men ging met elkaar eten en gaf presentjes, aldus de tweedeling in deze bundel epigrammen, verzameld, vertaald en toegelicht door een latinist van de Radboud Universiteit. Vincent Hunink selecteerde tweederde deel van de 350 spottende gedichten en baseerde zich voor de verantwoording vooral op buitenlandse geannoteerde uitgaven. Die epigrammen betreffen maar twee regels in het Latijn, vier in de vertaling, en halen niet het niveau van de twaalf bekende spetterende bundels van de Romeinse dichter. Het gaat volgens de presentator, die al eerder Martialis vertaalde, om een soort Sinterklaasverzen, maar dan wel met woordgrappen en filosofietjes. Ze zijn mooi gebracht met diverse toespelingen op de eetgewoonten en feestelijke kledij, met prachtige illustraties en foto’s plus veel verklarende noten. De lezer gaat zich door al die toewi…Lees verder

Over Marcus Valerius Martialis

Marcus Valerius Martialis was een Romeins schrijver. Hij werd omstreeks 40 (na Chr.) geboren, naar eigen zeggen op de Iden van maart (vandaar ook het cognomen Martialis). Hij overleed in 104 na Chr. De periode waarin Martialis leefde staat wat betreft materiële welvaart bekend als de bloeiperiode van het Romeinse Rijk.

Biografie

Wat over Martialis bekend is, is voornamelijk van hemzelf afkomstig. Hierdoor bestaat het gevaar van subjectiviteit. Degenen die zijn werk met zo veel mogelijk objectiviteit hebben bestudeerd schetsen het volgende beeld:

Hij bracht zijn jeugd door in Bilbilis, de huidige heuvel Bambola in Calatayud, in de provincie Zaragoza in het noorden van Spanje. Zijn welgestelde ouders gaven hem een goede opleiding. Hoewel Martialis zich in hart en nieren Spanjaard voelt gaat hij naar Rome om daar carrière te kunnen maken.
Hij arriveerde omstreeks 64 in Rome waar hij dankzij de invloed van landgenoten al…Lees verder op Wikipedia