Boek
Nederlands

Belgisch-Kongo : 50 jaar koloniale herinneringen

Peter Verlinden (auteur), Sarah Hertsens (auteur)
+1
Belgisch-Kongo : 50 jaar koloniale herinneringen
×
Belgisch-Kongo : 50 jaar koloniale herinneringen Belgisch-Kongo : 50 jaar koloniale herinneringen

Belgisch-Kongo : 50 jaar koloniale herinneringen

Titel
Belgisch-Kongo : 50 jaar koloniale herinneringen / Peter Verlinden ; research en red. Sarah Hertsens
Auteur
Peter Verlinden Sarah Hertsens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2010
182 p. : ill.
ISBN
9789058266743 (paperback)

Besprekingen

Wat Johan Lagae en Carl De Keyzer precies bedoelen met (hun kritiek op) de 'visuele annexatie van de Belgische kolonie', kunnen we aflezen uit twee andere fotoboeken. Beide presenteren het al te vertrouwde plaatje van de modelkolonie van de jaren vijftig, al gingen de auteurs ook wel op zoek naar nieuwe bronnen van foto's. Veel verschil maakt dat uiteindelijk niet, want echt andere beelden, die beschikbaar zijn, bijvoorbeeld in het oeuvre van Jean Depara, komen niet aan bod.

Belgisch-Kongo: 50 jaar koloniale herinneringen vormt een visuele coda bij de trilogie die VRT-journalist Peter Verlinden maakte over de kolonie: Weg uit Congo, Het verloren paradijs en Achterblijven in Congo. Congolese herinneringen, zoals die in de recentste titel werden opgenomen, komen in dit fotoboek niet aan bod. De zwart-wit- en sepiafoto's komen voor het merendeel uit de archieven van Inforcongo, de informatiedienst van de kolonie. Ze worden aangevuld met foto's van een …Lees verder
Dit fotoboek vormt een visuele coda bij de trilogie die VRT-journalist Peter Verlinden maakte over herinneringen aan Belgisch Congo: 'Weg uit Congo' (2002)*, 'Het verloren paradijs' (2005)** en 'Achterblijven in Congo' (2008)***. Congolese herinneringen, zoals die in de laatste titel werden opgenomen, komen in dit fotoboek niet aan bod. De zwart-witfoto's (soms afgedrukt in sepia) komen voor het grootste deel uit de archieven van Inforcongo, de informatiedienst van de kolonie, en worden aangevuld met foto's van een onbekende commerciële fotograaf. Het verschil tussen de twee soorten bronnen is minimaal: de officiële tonen het mooie plaatje van de 'modelkolonie', de commerciële brengen iets meer levendigheid en couleur locale. De foto's gaan vergezeld van citaten uit brieven en getuigenissen van Vlaamse (ex-)kolonialen en worden voorafgegaan door een interview met een fotograaf van Inforcongo. Het geheel wordt geserveerd in dertig hoofdstukjes, beginnend bij Leopoldstad en eindigend me…Lees verder

Over Peter Verlinden

Peter Verlinden (Duffel, 9 juli 1957) is een Belgisch journalist, schrijver en Afrika-kenner.

Biografie

Verlinden, zoon van sonorisator en componist Pieter Verlinden, behaalde zijn diploma politieke wetenschappen aan de universiteit van Leuven in 1979 en communicatiewetenschappen aan dezelfde universiteit in 1983. In 1995 verkreeg hij aldaar ook een master of Social and Cultural Antropology.

Na zijn studie was Verlinden eerst actief als journalist bij het Belang van Limburg (1983) en vervolgens als pr-medewerker bij de boerenbond (1984). Vanaf 1987 werkt hij voor de wereldomroep en voor Radio 1. Tussen 1989 en 1991 was hij adviseur van minister voor Ontwikkelingssamenwerking André Geens. In 1992 werd hij actief op de nieuwsredactie van de VRT en volgde vooral de situatie in Afrika. Tussen 1998 en 2005 was hij tevens hoofd van de buitenlandredactie van de nieuwsdienst. In 2019 verliet hij de VRT.

Hij is sinds 2008 gas…Lees verder op Wikipedia