Boek
Nederlands

Het goud van Congo

Peter Verlinden (auteur)
+1
Het goud van Congo
×
Het goud van Congo Het goud van Congo

Het goud van Congo

Titel
Het goud van Congo
Auteur
Peter Verlinden
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2014
184 p. : ill.
ISBN
9789089242860 (paperback)

Besprekingen

In de voorbije 25 jaar reisde VRT-journalist Peter Verlinden gemiddeld een viertal keer per jaar naar het Gebied van de Grote Meren, naar Zaïre/Congo, Rwanda, Burundi en Oeganda. Hij is beter dan wie dan ook geplaatst om de bouwstenen aan te reiken om tot een beter begrip, en tot op zekere hoogte tot een inzicht te komen, in de vaak complexe situatie, die tot de nu nog steeds aanslepende oorlog in Oost-Congo heeft geleid en voor onzekerheid en ellende zorgt voor miljoenen Congolezen en andere Afrikanen. In Het goud van Congo koppelt hij wetenschappelijke onderzoeken naar oorzaken en gevolgen van de conflicten in de regio aan summiere getuigenissen van mensen die hun persoonlijk en familiaal leven indringend gewijzigd zagen als slachtoffers van het brute geweld dat vaak om zich heen grijpt. Verlinden heeft van Het goud van Congo een bijzonder boeiend boek gemaakt, dat ook leesbaar blijft voor mensen die niet onmiddellijk op de hoogte zijn van de diverse belangengroepen di…Lees verder
In 1989 gaat de auteur en onderzoeksjournalist Peter Verlinden voor de eerste keer naar Congo, toen nog het Zaïre van Mobutu. Als persattaché in het kader van het hernieuwen van de relatie met de aan grondstoffen schatrijke ex-kolonie uitgezonden door de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Geens, begint 'zijn ervaring voor het leven'. In dit boek probeert Verlinden antwoorden te vinden op vragen die Congo bezig (zouden moeten) houden. Waar komt het geweld waar het land door wordt geteisterd vandaan, en de armoede, in een land met zo'n grondstofrijke bodem? Met oog voor de historie biedt hij een met persoonlijke ervaringen doorspekt journalistiek zicht op de context die heeft geleid tot het Congo van vandaag de dag. Met inhoudsopgave, zwart-witfoto's, kaart en bibliografie.

Over Peter Verlinden

Peter Verlinden (Duffel, 9 juli 1957) is een Belgisch journalist, schrijver en Afrika-kenner.

Biografie

Verlinden, zoon van sonorisator en componist Pieter Verlinden, behaalde zijn diploma politieke wetenschappen aan de universiteit van Leuven in 1979 en communicatiewetenschappen aan dezelfde universiteit in 1983. In 1995 verkreeg hij aldaar ook een master of Social and Cultural Antropology.

Na zijn studie was Verlinden eerst actief als journalist bij het Belang van Limburg (1983) en vervolgens als pr-medewerker bij de boerenbond (1984). Vanaf 1987 werkt hij voor de wereldomroep en voor Radio 1. Tussen 1989 en 1991 was hij adviseur van minister voor Ontwikkelingssamenwerking André Geens. In 1992 werd hij actief op de nieuwsredactie van de VRT en volgde vooral de situatie in Afrika. Tussen 1998 en 2005 was hij tevens hoofd van de buitenlandredactie van de nieuwsdienst. In 2019 verliet hij de VRT.

Hij is sinds 2008 gas…Lees verder op Wikipedia