Boek
Nederlands

Weg uit Congo : het drama van de kolonialen

Peter Verlinden (auteur)

Weg uit Congo : het drama van de kolonialen

Koloniale geschiedenis van Belgisch Congo in de periode 1930-1960 aan de hand van persoonlijke belevenissen.
Titel
Weg uit Congo : het drama van de kolonialen
Auteur
Peter Verlinden
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2002
232 p. : ill.
ISBN
90-5826-154-9

Besprekingen

Hoe komt het toch dat de Vlaamse media steeds Congolezen voor de microfoon halen die terug blijken te verlangen naar "de tijd van de Belgen", de "ooms" die het zo goed voor hadden met Congo? "C'est quand la fin de l'indépendance?", staat het in de proloog van het nieuwe boek van VRT-journalist Peter Verlinden. Zulke Congolese stemmen zijn er misschien genoeg te vinden, maar dat voortdurende citeren verraadt een behoefte aan bevestiging van onze westerse superioriteitsgevoelens. "Als zelfs de Afrikanen het zeggen..." Wie een beetje verder graaft in de Congolese samenleving zal heel wat kritischere stemmen vinden over de koloniale periode, vaak gecombineerd met een afkeer van de postkoloniale regimes. Bovendien is het weinig relevant te speculeren over hoe de geschiedenis er anders uit zou gezien hebben zonder de onafhankelijkheid, want de geschiedenis kan je niet terugdraaien.

Het feit dat Verlinden zijn boek over de repatriëring van de Belgische kolonialen begint met dat bekend…Lees verder
In 1955, 5 jaar voor de onafhankelijkheid, voorzag een Belgische hoogleraar pas over 30 jaar een zelfstandig Congo. De meeste Belgen vonden die termijn absurd kort. De ontwikkelingen in de rest van het Afrikaanse continent dwongen echter tot spoed. De veranderingen voltrokken zich in een zodanig tempo dat vrijwel niemand deze kon bijbenen en zeker niet de meesten van de 100.000 Belgen, waaronder 20.000 koloniale ambtenaren. Er is veel geschreven over de begintijd van Congo's onafhankelijkheid, maar erg weinig over de Belgen die de soevereiniteitsoverdracht in Congo hebben meegemaakt en in paniek gevlucht zijn voor de daarop gevolgde chaos. De auteur heeft dagboekfragmenten van en interviews met Vlaamse oud-kolonialen verzamelt en in een chronologische volgorde geplaatst. De persoonlijke belevenissen verbindt hij met het relaas van de feitelijke gebeurtenissen. Dit boek levert een waardevolle bijdrage aan de koloniale geschiedenis van Congo over de periode 1930 tot 1960.

Over Peter Verlinden

Peter Verlinden (Duffel, 9 juli 1957) is een Belgisch journalist, schrijver en Afrika-kenner.

Biografie

Verlinden, zoon van sonorisator en componist Pieter Verlinden, behaalde zijn diploma politieke wetenschappen aan de universiteit van Leuven in 1979 en communicatiewetenschappen aan dezelfde universiteit in 1983. In 1995 verkreeg hij aldaar ook een master of Social and Cultural Antropology.

Na zijn studie was Verlinden eerst actief als journalist bij het Belang van Limburg (1983) en vervolgens als pr-medewerker bij de boerenbond (1984). Vanaf 1987 werkt hij voor de wereldomroep en voor Radio 1. Tussen 1989 en 1991 was hij adviseur van minister voor Ontwikkelingssamenwerking André Geens. In 1992 werd hij actief op de nieuwsredactie van de VRT en volgde vooral de situatie in Afrika. Tussen 1998 en 2005 was hij tevens hoofd van de buitenlandredactie van de nieuwsdienst. In 2019 verliet hij de VRT.

Hij is sinds 2008 gas…Lees verder op Wikipedia