Boek
Nederlands

14-18 : van Sarajevo tot Versailles

Richard Overy (auteur), Reg Grant (auteur)
+1
14-18 : van Sarajevo tot Versailles
×
14-18 : van Sarajevo tot Versailles 14-18 : van Sarajevo tot Versailles

14-18 : van Sarajevo tot Versailles

Overzicht in woord en beeld van de Eerste Wereldoorlog, met onder meer aandacht voor uitrustingstukken en korte biografieën van militairen en politici.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Extra onderwerp
Informatieve werken
Titel
14-18 : van Sarajevo tot Versailles
Auteur
Richard Overy Reg Grant
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
World War I : the definitive visual guide
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2014
360 p. : ill.
ISBN
9789401417549 (hardback)

Besprekingen

Dit is een bijzonder rijk geïllustreerd boekwerk over de Eerste Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Anders dan de cover vermeldt, is het niet van de hand van de bekende historicus Overy (die wel het voorwoord schreef), maar van R.G. Grant die tal van populairwetenschappelijke historische publicaties op zijn naam heeft staan, deels bij de gerenommeerde Britse uitgever DK (geïllustreerde informatieve boeken) die ook dit boek uitgaf. De inhoud bestaat uit korte teksten over alle belangrijke aspecten van de oorlog, onder andere grote veldslagen (Verdun, Ieper, Somme, Gallipoli), wapensystemen, loopgravenellende, chemische oorlogvoering, lucht- en zeeoorlog, medische zorg. Belangrijke staatslieden en generaals worden geportretteerd. Een sterk punt zijn de duidelijke kaartjes (eerder al te zien in het vergelijkbare DK-boek van H.P. Willmott uit 2004, 'Eerste Wereldoorlog')*, foto's en illustraties, waaronder veel geschilderde taferelen. Zij zijn goed gecombineerd met de teksten (die soms kr…Lees verder

Over Richard Overy

CC BY 3.0 - Foto van/door War Studies KCL

Richard James Overy (23 december 1947) is een Brits historicus, gespecialiseerd in de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Biografie

Overy studeerde aan het Gonville and Caius College te Cambridge en werd daarna docent en vanaf 1994 professor Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Exeter.

In de late jaren tachtig werd hij bekend door de felle debatten die hij voerde met de marxistisch georiënteerde historicus Timothy Mason over de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog. Hij bestreed de opvatting dat het vooral economische motieven waren die Duitsland in de oorlog dreven (zoals Mason beweerde), maar stelde dat het vooral te maken had met keuzes die aan de top van het nazi-regime werden gemaakt, welke zichzelf op een gegeven moment vanuit de groep psychologisch versterkten, versterkt door het karakter van Hitler, ondersteund vanuit een sterk gevoel van onvrede bij het Duitse volk.

Vanaf de jaren negent…Lees verder op Wikipedia