Boek
Nederlands

Dictators : Hitlers Duitsland en Stalins Rusland

Richard Overy (auteur)
+1
Dictators : Hitlers Duitsland en Stalins Rusland
×
Dictators : Hitlers Duitsland en Stalins Rusland Dictators : Hitlers Duitsland en Stalins Rusland

Dictators : Hitlers Duitsland en Stalins Rusland

Nauwgezette vergelijking van Hitlers nationaal-socialisme en Stalins communisme.
Onderwerp
Nazisme, Stalinisme
Titel
Dictators : Hitlers Duitsland en Stalins Rusland
Auteur
Richard Overy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The dictators : Hitler's Germany and Stalin's Russia
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005
767 p., [32] p. pl. : ill.
ISBN
90-234-1309-1

Besprekingen

Beheersten in de 19e eeuw historische figuren als Napoleon en Bismarck het denken en de uitstraling van hun tijd, dan kan men zulks in de 20e eeuw ongetwijfeld zeggen van Stalin en Hitler. Wat over beide heren werd geschreven is niet onder te brengen in één bibliotheek, en het is dan ook onmogelijk om kennis te nemen van alles wat over hen in de loop van voorbije decennia werd gepubliceerd.

De Britse historicus Richard Overy, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan het King's College in Londen, heeft zich reeds vanaf zijn schooljaren toegelegd op deze haast onoverzichtelijke materie. Zijn inzichten (gebaseerd op documenten, vrijgekomen archieven, internationale studies en interacties met studenten en collega's) met betrekking tot deze twee zwaargewichten van de moderne tijd -- wier dictatoriale regimes reeds in de jaren '20 van de 20e eeuw frontaal tegenover elkaar kwamen te staan in het grootschaligste conflict uit de wereldgeschiedenis -- liggen aan de basis van dit boek. Overy m…Lees verder
Twintig jaar geleden was er onder historici een fel debat of de vergelijking tussen de stelsels van Hitler en van Stalin (zeg maar ‘Auschwitz’ en de ‘Goelag’) wel gerechtvaardigd was. Inmiddels is die vergelijking vruchtbaar gebleken. In 1991 publiceerde A. Bullock een dubbelbiografie van beide dictators onder de titel 'Hitler en Stalin'*. Het nieuwste boek van de gezaghebbende Britse historicus Richard Overy (auteur van 'De verhoren'**) gaat verder: niet alleen de ‘tweelingdemonen’, maar vooral hun moorddadige stelsels worden naast elkaar gelegd en tot in alle vezels geanalyseerd. Tal van aspecten komen aan bod, waaronder ook tot dusver onderbelichte, zoals de actieve deelneming van miljoenen burgers aan de leidersverering, de aanwending van moderne wetenschappen, de verhouding tot de christelijke godsdienst, de centralisatie van de cultuur. Steeds switcht de auteur van Duitsland naar Rusland en terug. Hij laat -naast verschillen- treffende parallellen zien, zoals de ideologische bev…Lees verder

Over Richard Overy

CC BY 3.0 - Foto van/door War Studies KCL

Richard James Overy (23 december 1947) is een Brits historicus, gespecialiseerd in de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Biografie

Overy studeerde aan het Gonville and Caius College te Cambridge en werd daarna docent en vanaf 1994 professor Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Exeter.

In de late jaren tachtig werd hij bekend door de felle debatten die hij voerde met de marxistisch georiënteerde historicus Timothy Mason over de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog. Hij bestreed de opvatting dat het vooral economische motieven waren die Duitsland in de oorlog dreven (zoals Mason beweerde), maar stelde dat het vooral te maken had met keuzes die aan de top van het nazi-regime werden gemaakt, welke zichzelf op een gegeven moment vanuit de groep psychologisch versterkten, versterkt door het karakter van Hitler, ondersteund vanuit een sterk gevoel van onvrede bij het Duitse volk.

Vanaf de jaren negent…Lees verder op Wikipedia