Boek
Nederlands

Gewillig België : overheid en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog

Rudi Van Doorslaer (redacteur), Emmanuel Debruyne (auteur), Lieven Saerens (medewerker)
+1
Gewillig België : overheid en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog
×
Gewillig België : overheid en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog Gewillig België : overheid en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog

Gewillig België : overheid en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog

Overzichtswerk naar de rol van de Belgische regering voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog ten aanzien van de joodse bevolking.
Titel
Gewillig België : overheid en jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog / red. Rudi van Doorslaer ; Emmanuel Debruyne, Frank Seberechts, Nico Wouters ; m.m.v. Lieven Saerens
Redacteur
Rudi Van Doorslaer
Auteur
Emmanuel Debruyne Frank Seberechts Nico Wouters
Medewerker
Lieven Saerens
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2007
1163 p., [20] p. pl.
ISBN
9789085421023

Besprekingen

Deze uitermate grondige en gedetailleerde studie is het resultaat van een onderzoeksproject dat door het SOMA (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) werd uitgevoerd op vraag van de Belgische Senaat en in opdracht van de federale regering. De opzet was de eventuele betrokkenheid na te gaan van de Belgische overheid in de vervolging en de deportatie van de Joodse bevolking tijdens de nazibezetting van België in de jaren 1940-1944. Het is evenwel niet de bedoeling dat historici zich zouden opwerpen als rechters, en wie hoopt in deze tekst een inventaris te vinden van tot op heden ongestrafte Belgische verraders komt niet aan zijn trekken. Wel werd getracht alle gepleegde feiten aan te halen en ze vanuit een juiste historische context te bekijken en te verklaren. Algemeen kan gesteld worden dat nooit voordien met betrekking tot dit onderwerp zoveel archieven in zowel openbare als private bewaarplaatsen werden geraadpleegd.

Gewillig België is chr…Lees verder
Deze dikke, uiterst gedetailleerde studie is het resultaat van een onderzoeksproject dat werd uitgevoerd door het SOMA (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) in opdracht van de Belgische regering. De opzet was de betrokkenheid na te gaan van de Belgische overheid bij de vervolging en de deportatie van de Joodse bevolking tijdens de bezetting door de nazi's. Na een proloog over de anti-Joodse politiek van nazi-Duitsland volgen vijf grote chronologische delen, die werden ingedeeld in hoofdstukken van de hand van verschillende auteurs. Achtereenvolgens wordt uitgebreid ingegaan op de Joodse gemeenschap in België tijdens de vooroorlogse periode en de bezetting, de houding van de Belgische regering in Londen, de gerechtelijke behandeling van de Jodenvervolging en de erkenning van het Joodse slachtofferschap. Na elk deel volgen bibliografische en verklarende noten. Het geheel wordt afgerond met een besluit, een zeer lange bibliografie, een namenregister en een a…Lees verder

Over Rudi Van Doorslaer

Rudi Van Doorslaer (1951) is een Belgische historicus, schrijver en was directeur van het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CEGESOMA) tussen 2005 en 2016. Hij is als gasthoogleraar verbonden aan de vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent.

Opleiding en carrière

Hij studeerde de nieuwste geschiedenis aan de Universiteit van Gent.

In 1985 werd hij onderzoeker bij het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij en tussen 2005 en 2016 was hij directeur van het onderzoekscentrum. Daarbij blijft hij verbonden aan de vakgroep Geschiedenis van de UGent met specialisatie in Sociale geschiedenis na 1750.

Daarnaast leidde hij tussen 1999 en 2001, het onderzoek van de studiecommissie Joodse goederen in opdracht van de Eerste Minister.

Publi…Lees verder op Wikipedia