Boek Nederlands

Klaproos

Serge Simonart (auteur)

Klaproos

Serge Simonart (auteur)
Genre:
Op 116-jarige leeftijd kijkt Victor Walgrave terug op zijn leven, een leven dat een mokerslag gekregen heeft in zijn jonge jaren in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog en een leven dat getuige was van de grote omwentelingen van de 20ste eeuw.
Titel
Klaproos
Auteur
Serge Simonart
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2018
283 p.
ISBN
9789089246578 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Weduwnaar van het leven

Roman. Met de herinneringen van een 116-jarige aan de Grote Oorlog wil journalist Serge Simonart ons iets duidelijk maken.

Schrijvers blijven terugkeren naar de Grote Oorlog. Ook ­Serge Simonart, bekend als journalist bij Humo, doet dat in zijn vierde roman Klaproos. Hij voert een 116 jaar oude man op die de gruwel van de loopgraven in de Westhoek overleefde. Victor ­Walgraeve wil vooral waarschuwen: zijn relaas moet de moderne mens 'levenservaring als levensverzekering' schenken.

De eerste helft van de roman leest als een opsomming van de gruwelijkheden die Victor overleefde, maar zo ongeveer iedereen in zijn omgeving de dood injoegen. De tragische en vaak ook bizarre voorvallen op en rond de slagvelden buitelen over mekaar. Zo is Victor er de getuige van hoe de rookpluim van een geroosterde kip een regen van granaten uitlokt en vijf soldaten doodt. Simonart laat het ­Walgraeve vertellen met een mengeling van branie en boosheid. Het is niet bedoeld als opbod van ellende. 'Ik wil jullie iets duidelijk maken', roept Walgraeve haast wanhopig uit.

Ook na 11 november 1918 heeft Wa…Lees verder