Boek
Nederlands

Moederschap

Sheila Heti (auteur), Iannis Goerlandt (vertaler)
+1
Moederschap
×
Moederschap Moederschap

Moederschap

Sheila Heti (auteur), Iannis Goerlandt (vertaler)
Een 37-jarige vrouw onderzoekt of ze wel of geen kinderen wil en laat zich hierbij leiden door ervaringen van andere vrouwen en het lot.
Titel
Moederschap
Auteur
Sheila Heti
Vertaler
Iannis Goerlandt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Motherhood
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2018
301 p. : ill.
ISBN
9789056726157 (paperback)

Besprekingen

Een vrouw zonder kinderwens, dat kan toch niet?

ROMAN. Sheila Heti, in de laatste jaren van haar vruchtbaar leven, twijfelt of ze wel kinderen moet krijgen. In Moederschap legt ze zorgvuldig bloot wat het betekent om in een vrouwenlijf te leven. En dan verstrijkt de tijd.

Sommige landschappen zijn zo eentonig dat je er langzaam door moet reizen om de schoonheid te zien. Een wijsheid van Wilfred Thesiger die eind jaren 1940 door de Omaanse woestijn trok. Ik dacht aan die uitspraak toen ik Moederschap van Sheila Heti (41) las. Niet vanwege de woestijn, maar vanwege de traagheid van bewegen, het minutieuze inzoomen en de schoonheid daarvan.

Ogenschijnlijk gebeurt er weinig in Heti's tweede roman. Bijna 300 pagina's cirkelt de schrijfster rond de vraag of ze wel of geen kind moet krijgen. In zekere zin, vindt Heti, is het niet krijgen van kinderen net zo'n grote ervaring als ze wél krijgen. Alleen is er geen erkenning of taal voor. 'Hoe kan ik de afwezigheid van die ervaring uitdrukken zonder dat gemis centraal te stellen? Kan ik zeggen waar zo'n ervaring een uitdrukking van is zonder het in verband te brengen met het moederschap?'

Heti ontsluit met haar overdenkingen een landschap waar maar weinig mensen in willen ronddwalen: een v…Lees verder

Ouderschap, de grootste oplichterij aller tijden

De Canadese schrijfster Sheila Heti werd achtendertig, negenendertig, veertig, ondertussen zelfs eenenveertig jaar. De tijd plaatste haar voor de keuze: moederschap of niet? Het werd de autobiografische roman Moederschap.

De ene vrouw baart een kind, de andere een beslissing. Dat laatste in het beste geval, want het groeiend aantal kinderloze vrouwen vandaag bestaat niet louter uit hardliners die bewust klein grut afzweren. Veelal zijn het twijfelaars die de beslissing te ver voorbij de houdbaarheidsdatum van hun eierstokken duwden. Het zou Sheila Heti niet overkomen. De schrijfster zou goed over de kindkwestie nadenken. Helder beslissen. Geen spijt hebben. Gewoon het hart volgen. Het verstand ook, natuurlijk. En de vrienden met hun meningen. Om haar vriend niet te vergeten. Het boek werd lijviger dan voorzien, het hoofdpersonage een treffende kopie van Heti.

Moederschap is geen kwestie van wat pro's en contra's blenden en klaar. De stream of consciousness van het hoofdpersonage ís de blender. Met het onbestaande kind als middelpunt vliegt het leven in flarden voorbij. Gesprekken met bevriende ouders, relationele twijfels, herinneringen aan de familiegeschiedenis, mijmeringen over haar…Lees verder

Wel of geen kind

Sheila Heti's tweede roman is een zorgvuldig onderzoek naar wat het betekent om in een vrouwenlijf te leven.

Sommige landschappen zijn zo eentonig dat je er langzaam doorheen moet reizen om de schoonheid te zien. Een wijsheid van Wilfred Thesiger die eind jaren veertig door de Omaanse woestijn trok. Ik dacht aan die uitspraak toen ik Moederschap van Sheila Heti (1976) las. Niet vanwege de woestijn maar vanwege de traagheid van bewegen, het minutieuze inzoomen en de schoonheid daarvan.

Ogenschijnlijk gebeurt er weinig in Heti's tweede roman. Bijna driehonderd pagina's cirkelt de schrijfster rond de vraag of ze wel of geen kind moet krijgen. In zekere zin, vindt Heti, is het niet krijgen van kinderen net zo'n grote ervaring als ze wél krijgen. Alleen is er geen erkenning of taal voor. 'Hoe kan ik de afwezigheid van die ervaring uitdrukken zonder dat gemis centraal te stellen?' Heti ontsluit met haar overdenkingen een landschap waar maar weinig mensen in rond willen dwalen, een vrouwenleven zonder die mijlpaal van het moederschap. Haar tocht beslaat de laatste jaren van haar vr…Lees verder

De ik-persoon is schrijfster, gescheiden, woont in een klein appartementje en heeft sinds kort weer een vriend, Miles. Nu ze bijna 37 jaar is, dient de vraag zich steeds meer aan of ze aan kinderen wil beginnen. Van Miles hoeft het niet zo nodig want hij heeft al een dochter. De schrijfster onderzoekt wat het betekent om moeder te zijn, hoe het haar als persoon gaat definiëren en wat de gevolgen zijn voor haar schrijverschap. Om haar heen ziet ze de levens van vriendinnen die kinderen krijgen, veranderen. Tussendoor stelt ze vragen aan Chinese stenen die haar vragen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden. Het volgen van de gedachtegang van de ik-persoon zal vooral vrouwen die zelf voor de keuze staan, aanspreken. De academische benadering van het onderwerp maakt deze roman echter moeilijk toegankelijk. De auteur (1976) laat in het midden of dit een autobiografische roman is.