Boek
Nederlands

Stalin : de jeugdjaren : van rebel tot rode tsaar

Ook verschenen als Stalins jeugdjaren : van rebel tot rode tsaar

+1
Stalin : de jeugdjaren : van rebel tot rode tsaar
×
Stalin : de jeugdjaren : van rebel tot rode tsaar Stalin : de jeugdjaren : van rebel tot rode tsaar

Stalin : de jeugdjaren : van rebel tot rode tsaar

Ook verschenen als Stalins jeugdjaren : van rebel tot rode tsaar

Biografie van de Russische dictator (1878-1953) tot aan zijn aantreden als minister in Lenins kabinet na de Oktoberrevolutie van 1917.
Onderwerp
Stalin, Jozef
Titel
Stalin : de jeugdjaren : van rebel tot rode tsaar
Ook verschenen als
Stalins jeugdjaren : van rebel tot rode tsaar
Auteur
Simon Sebag Montefiore
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Young Stalin
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Unieboek|Het Spectrum, 2021
496 p., [32] p. platen : kaarten
ISBN
9789000373260 (paperback)

Besprekingen

In 2004 verscheen van de Britse historicus/journalist Simon Sebag Montefiore een lijvig boek over Stalin en zijn heerserskliek: 'Stalin : aan het hof van de rode tsaar'*. Met dit boek vult de auteur dit aan met een biografie van de jonge Stalin. Hij volgt de latere dictator op de voet, vanaf diens geboorte (1878) in het armoedige Gori (Georgië) als zoon van een dronken schoenmaker, tot het moment na de Oktoberrevolutie van 1917 dat Stalin minister wordt in Lenins kabinet. De auteur baseerde zich op latere getuigenverklaringen en op veel onuitgegeven bronnen, zoals archieven van de tsaristische geheime dienst Ochrana. Achtereenvolgens zien we de jonge Stalin onder meer als rebelse seminarist, organisator van bankovervallen en aanslagen, leider van arbeidersoproeren en Georgisch nationalist. Stalins brede ontwikkeling, poëzie, talenkennis en amoureuze escapades komen eveneens aan bod. Ook in gevangen- en ballingschap was hij rebels-heerszuchtig. De auteur vond geen bewijs dat Stalin dub…Lees verder

Over Simon Sebag Montefiore

Simon Jonathan Sebag Montefiore (Londen, 27 juni 1965) is een Brits historicus, journalist en schrijver. Hij heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan. Delen van zijn werk zijn in 35 talen vertaald. Zijn specialiteit is de moderne geschiedenis van Rusland.

Familie

Stephen Eric Sebag-Montefiore, de vader van Simon, was chirurg en stamde af van Sefardische Joden die in de 18e eeuw vanuit Italië naar Engeland waren geëmigreerd en daar fortuin hadden gemaakt; de sheriff van Londen, bankier en filantroop Moses Montefiore was zijn oudoom. Simons moeder Phyllis April Jaffé komt uit een familie van berooide Litouwse joden. Haar ouders waren rond 1900 het antisemitisme in het Russische Rijk ontvlucht. Ze hadden kaartjes gekocht voor een overtocht naar New York, maar werden bedrogen en strandden in Cork in Ierland. Daar ontsnapten ze in 1904 aan de pogroms door naar Engeland te vluchten.

De dubbele achternaam Sebag-Montefiore is …Lees verder op Wikipedia