Boek
Nederlands

De dodelijke proef : fantasy

De dodelijke proef : fantasy

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De groene geest Agatah neemt Abel mee naar het Geestenrijk. Zij moet toelatingsexamen doen om blauwe geest te worden. Ze zal slagen, als Abel vijf zware proeven niet overleeft. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De dodelijke proef : fantasy
Auteur
Stefaan Van Laere
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Westerlo: Kramat, 2009
141 p.
ISBN
9789079552191 (hardback)

Besprekingen

In De dodelijke proef volgen we Abel Wesseling, een bolleboos met een voorliefde voor kruiswoordraadsels. Hij woont samen met zijn vader Otokar, een wereldvreemde uitvinder, en zijn moeder Viola, een ravissante verschijning, in een doordeweekse wijk. Op een dag ziet Abel aan hun hek een groen oud vrouwtje staan die even snel verdwijnt als ze verschenen is. Het enige wat overblijft zijn twee groene voetafdrukken. Diezelfde avond duikt het vrouwtje op in zijn kamer. Ze vertelt Abel dat ze Agatha heet en een groene geest is en dat ze hem heeft uitgekozen om deel te nemen aan haar overgangsproef om blauwe geest te worden. Abel weigert echter mee te doen, waarop de groene geest weer verdwijnt. De volgende dag vindt de première plaats van de schoolmusical waarin Abel een rolletje speelt. Net op het moment dat hij moet opgaan, verschijnt Agatha opnieuw en ontvoert Abel. Agatha dwingt hem met haar toverkunsten om deel te nemen aan de vijf overgangsproeven. Abel heeft al zijn inventivit…Lees verder
Tijdens het wachten tot hij moet opgaan voor de schoolmusical, krijgt Abel een briefje en moet hij mee met de groene geest Agatha (een soort heks) om haar te helpen te slagen voor de toelatingsproef van blauwe geest. Hij valt met haar in een diep gat (Alice!) en moet dan in een vreemde fantasiewereld telkens een zware proef afleggen: aan de verdrinkingsdood ontsnappen, aan vuur ontkomen, een waterval met krokodillen oversteken etc. Omdat hij goed is in kruiswoordraadsels, weet hij met behulp van het briefje (en drie wensen) de proeven te doorstaan tot grote woede van Agatha. Er staan woorden in die voor Nederlandse kinderen onbekend zijn, zoals 'fezelen' en 'bolwassing' en er is nogal wat gescheld en grof woordgebruik (vermassacreerde snottaart, schijttyfus). In het raamverhaal hebben de ouders van Abel een nogal karikaturale rol. Het spannende griezelverhaal zorgt wel voor het beleven van onwaarschijnlijke avonturen met enige humor. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Stefaan Van Laere

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Auteur007

Stefaan Van Laere (Wetteren, 11 november 1963) is een Vlaams journalist, auteur en uitgever, van zowel fictie als non-fictie voor de jeugd en volwassenen. Sinds 2014 heeft hij zijn eigen uitgeverij, Partizaan. Sinds november 2019 in hij hoofdredacteur van SeniorenNet. Hij woont in Evergem.

Biografie

Van Laere groeide op in Laarne. Op zijn zestiende had hij zijn eerste interview, met de veldrijder Albert Van Damme over wie hij in 2011 een boek schreef. Na het behalen van zijn licentiaat pers- en communicatiewetenschappen aan de Gentse Universiteit, begon hij in 1988 als freelance beroepsjournalist en met het schrijven van boeken. Hij publiceerde voor diverse Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen zowel fictie als non-fictie voor kinderen en volwassenen met onder meer zijn thrillerreeks rond commissaris George Bracke en meerdere wielerboeken. Tevens schreef hij bijdragen voor het Vlaamse culinaire blad Smaak, het zaterdags bijvoegsel…Lees verder op Wikipedia