Boek
Nederlands

De mythe van de staatsschuld : op weg naar een nieuwe economie

Stephanie Kelton (auteur)
+1
De mythe van de staatsschuld : op weg naar een nieuwe economie
×
De mythe van de staatsschuld : op weg naar een nieuwe economie De mythe van de staatsschuld : op weg naar een nieuwe economie

De mythe van de staatsschuld : op weg naar een nieuwe economie

Adviezen aan politici voor het stimuleren van de werkgelegenheid door een gericht finaicieel beleid, waarbij het laten oplopen van de staatsschuld geen taboe meer is.
Titel
De mythe van de staatsschuld : op weg naar een nieuwe economie
Auteur
Stephanie Kelton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The deficit myth : modern monetary theory and the birth of the people's economy
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2021
370 p. : ill.
ISBN
9789026355264 (paperback)

Besprekingen

De auteur is een expert op het gebied van economische wetenschappen en heeft haar sporen verdiend in zowel het onderwijs alsook in het publieke domein als veelgevraagde overheidsadviseur. Aan de hand van literatuurstudie en analyse van haar eigen bevindingen in combinatie met haar revolutionaire visie, durft de auteur met onorthodoxe oplossingen te komen voor overheden voor het blijvend stimuleren van de werkgelegenheid en stabiel houden van de wisselkoers van de eigen valuta. Gezien deze bijzondere tijden waarbij de rente historisch laag staat en lenen zeer uitnodigend is, vormt het laten oplopen van een al hoge staatsschuld geen taboe meer. De auteur pleit voor een koerswijziging waarbij landen overheidsuitgaven moeten stimuleren om onder meer werk te creëren. Fiscaal beleid geniet daarbij de voorkeur. Zal haar visie uitvoerbaar kunnen zijn? Welke obstakels moeten op staatsinrichtelijk gebied worden overwonnen om dit beleid in de praktijk te brengen en te houden? Deze en overige zak…Lees verder

Over Stephanie Kelton

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Paul Thomas

Stephanie Kelton, geboortenaam Bell (11 oktober 1969), is een Amerikaans econoom. Ze was betrokken bij het uitwerken van de Modern Monetary Theory (MMT) en is een van de voornaamste stemmen in het uitdragen van deze stroming. In 2014 werd ze hoofdexpert voor de Democraten in de begrotingscommissie van de Senaat tot ze in 2016 adviseur werd in de campagne van presidentskandidaat Bernie Sanders. Sinds 2017 is ze professor aan Stony Brook University. Haar boek The Deficit Myth kwam uit in 2020.

Opleiding

Kelton studeerde Business Finance en Economie aan California State University in Sacramento. Ze behaalde in 1997 haar mastergraad aan de Universiteit van Cambridge en was daarna een jaar verbonden aan het Levy Economics Institute van Bard College. Ze doctoreerde aan The New School met het proefschrift Public Policy and Government Finance: A Comparative Analysis Under Different Monetary Systems (2001)

Lees verder op Wikipedia