Boek
Nederlands

De vrolijke verrijzenis van Arago

Tomas Lieske (auteur)
+1
De vrolijke verrijzenis van Arago
×
De vrolijke verrijzenis van Arago De vrolijke verrijzenis van Arago

De vrolijke verrijzenis van Arago

Genre:
Een vijftienjarig meisje dat in coma ligt, bedenkt een vrij en gelukkig leven met een vos, ontmoet in het leidse Ehrenfesthuis geleerden en leert daar over natuurkunde, wiskunde en taal.
Titel
De vrolijke verrijzenis van Arago
Auteur
Tomas Lieske
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
287 p.
ISBN
9789021408972 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Abstracte wiskunde was nog nooit zo betoverend

ROMAN. Als twee wetenschappers zien hoe een meer doorgekliefd wordt en een drijfnatte vrouw op een motor langs een kabel omhoog rijdt, vinden ze dat verwonderlijk maar niet onmogelijk. Met die ouverture zet Tomas Lieske De vrolijke verrijzenis van Arago in, een vertelling op de grens van wat mogelijk is.

Het vorige millennium loopt bijna ten einde als de vijftienjarige Joys betrokken wordt bij een dodelijk ongeval in Italië. De weerbarstige tiener is op reis met haar louche vader en oppervlakkige moeder, in een Fiat 519 van het bouwjaar 1922. Een jonge vos op de bergweg doet Joys gillen. Haar vader wijkt uit, raakt de vos alsnog, voor Joys de auto wordt uit gekatapulteerd, die zich met beide ouders rond een boom plooit en in een ravijn duikt. Roerloos ligt het meisje in de berm. De vos is plat. Of niet? Ziet ze het goed? Verrijst de vos? Trekt hij zijn platte lijf van het asfalt? Het meisje volgt zijn voorbeeld.

Zonder te weten wie of waar ze is, trekt het meisje de wildernis van de Dolomieten in. De vos volgt. Ze noemt hem Arago en er ontrolt zich een sprookjesachtig verhaal over de groeiende genegenheid tussen de twee. Als ze na maanden rondtrekken uiteindelijk onderdak vinden bij een alleenstaande boerin in Oostenrijk, vermoe…Lees verder

Een vos die herrijst en een hersenspinsel als hoofdpersoon, als Lieske het opschrijft kan het

Lieske beschrijft het onmogelijke met evenveel consideratie als het mogelijke.

Wat is dat toch met de vos, dat hij in zoveel fabels de hoofdrol krijgt? Het zal te maken hebben met de aantrekkelijkheid van het beest; hij is slim, snel, elegant en bezit een zekere joie de vivre. Zo ook de vos Arago. En hij kan heel wat meer dan een raaf een stuk kaas afhandig maken; hij kan uit de dood opstaan. Zo geschiedt in De vrolijke verrijzenis van Arago, de zevende roman van Tomas Lieske (1943).

De jonge vos is geraakt door een auto, die vervolgens in een ravijn van de Italiaanse Dolomieten stort. De bestuurder en zijn vrouw overleven het ongeluk niet, hun 15-jarige dochter Joys wel. Ze ligt volledig verlamd in de berm, nog net genoeg bij bewustzijn om het onmogelijke te zien gebeuren: de platgereden vos staat op. 'Hij herstelde zijn huid, schudde de botten op hun plaats, liet een rilling door zijn lijf gaan om wat er als scheur uitzag met bont te bedekken'. Als die vos kan opstaan, denkt Joys, waarom zou ik dat dan niet kunnen? En ja hoor, ze staat op. Prompt ver…Lees verder

De rebelse vijftienjarige Joys Bianca Pacqué ligt zwaargewond en bewusteloos in de berm na een aanrijding met een vos. In gedachten ziet ze de zwaar toegetakelde vos weer opstaan om vervolgens haar aan te moedigen hetzelfde te doen. Terwijl Joys in coma in het ziekenhuis ligt en daar vreemde dingen beleeft, volgt haar alterego, Lise, de vos en haar hart. Ze krijgt een zeer bijzondere band met het dier. Via via komt Lise bij fysicus Paul Ehrenfest in Leiden terecht, waar ze in contact komt met verschillende geleerden die haar leren over wiskunde, natuurkunde en taal. Deze wonderbaarlijke roman is als een groot natuurkundig gedachte-experiment: het verhaal kan niet waar zijn, maar voelt als de realiteit. Terwijl de verhaallijn van Joys steeds fictiever wordt, wordt Lise's verhaal steeds realistischer. Het speelt zich grotendeels af in het bestaande Leidse Ehrenfesthuis. De magie van het boek werkt alleen als je je openstelt voor andere denkwijzen en perspectieven. Het voelt aan als een …Lees verder

Over Tomas Lieske

Tomas Lieske, pseudoniem van Antonius Theodorus (Ton) van Drunen, (Den Haag, 8 juni 1943) is een Nederlands schrijver en dichter.

Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en theaterwetenschappen aan de Universiteit Leiden en was enige jaren docent aan het Haags Montessori Lyceum in Den Haag.

Lieskes literaire debuut vond pas op latere leeftijd plaats. Hij was al 38 toen zijn gedichten voor het eerst in de literaire tijdschriften Tirade en De Revisor verschenen. In die periode werd hij ook benaderd om voor Tirade een poëziekroniek te schrijven. Deze essays kwamen terecht in de bundel Een hoofd in de toendra. Lieske had toen al twee dichtbundels op zijn naam staan.

Met zijn prozadebuut Oorlogstuinen (1992) verdiende hij de Geertjan Lubberhuizenprijs. Zijn daarop volgende roman Nachtkwartier werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1996, maar het was de roman Franklin waarmee Lieske in 2001 de Li…Lees verder op Wikipedia