Boek
Nederlands

Honderd hoge dagen : roman

Tomas Lieske (auteur)
+1
Honderd hoge dagen : roman
×
Honderd hoge dagen : roman Honderd hoge dagen : roman

Honderd hoge dagen : roman

Genre:
Wanneer Ludwig van Beethoven in Wenen een lift neemt, komt hij uit in de cabine van een kraanmachinist twee eeuwen later in Saudie-Arabie͏̈; de ontmoeting leidt tot het najagen van Beethovens levensverhaal.
Extra onderwerp
NRC, boeken (3 sterren)
Titel
Honderd hoge dagen : roman
Auteur
Tomas Lieske
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
276 p.
ISBN
9789021423869 (paperback)

Besprekingen

Les van de maestro

Mannen kunnen niet langer 'gewoon' viezeriken zijn, ook niet in de literatuur. Toch? De nieuwe roman van Tomas Lieske roept interessante gedachten op over de veranderende kijk op oudere mannen en jonge vrouwen.

Beethoven ruimde nooit zijn kamer op. Sterker nog: de ruimte waar hij componeerde was een zwijnenstal, vol rondslingerende vettige papieren, lege flessen, stukken leverkaas en andere etensresten - althans, als we de verhalen van kraanmachinist Luuk Hefter moeten geloven. Luuk heeft iets met Beethoven, zeker sinds de componist hem een bezoekje heeft gebracht op honderd meter hoogte, in de cabine van zijn kraan in de Arabische woestijn.

Typisch Tomas Lieske (1943), zoiets onmogelijks. In zijn romans is het onwerkelijke vaak gelijkwaardig aan het werkelijke en wordt het ook als zodanig beschreven. Lieskes oeuvre kenmerkt zich door monter en licht magisch realisme, soms vervlochten met de geschiedenis van tot de verbeelding sprekende historische figuren.

In Honderd hoge dagen is dat dus Beethoven, die een opdracht heeft voor Luuk: 'Laat de luisteraar weten hoe ik heb moeten worstelen om die muziek zo te krijgen.' Want de eenzame componist was doof en half blind en had las…Lees verder

Net als in vorig werk voert de meermaals bekroonde auteur ook in deze roman een historisch personage ten tonele, namelijk Ludwig van Beethoven. Hij schetst het leven van deze door persoonlijke demonen en gezondheidsklachten opgejaagde componist rond het jaar 1800, tot er iets bijzonders gebeurt: wanneer Beethoven in de Hofburg de lift neemt, komt die uit in Saudi-Arabië rond 1980, en wel in de cabine van kraanmachinist Luuk Hefter, niet toevallig een groot bewonderaar van Beethoven. Dit is geen visioen of hallucinatie, maar literaire werkelijkheid, en dat kenmerkt deze gehele roman vol wervelende fantasieën en overtuigend beeldende beschrijvingen. Aanvankelijk is Luuk door het felle licht van Beethovens verschijning tijdelijk verblind, maar uiteindelijk leidt de ontmoeting ertoe dat hij, samen met zijn grillige vriendin Mira, Beethovens levensverhaal achterna jaagt. Waar de verhaallijn in de jaren tachtig niet altijd overtuigt, doet die rond Beethoven en diens composities dat wel: die…Lees verder

Over Tomas Lieske

Tomas Lieske, pseudoniem van Antonius Theodorus (Ton) van Drunen, (Den Haag, 8 juni 1943) is een Nederlands schrijver en dichter.

Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en theaterwetenschappen aan de Universiteit Leiden en was enige jaren docent aan het Haags Montessori Lyceum in Den Haag.

Lieskes literaire debuut vond pas op latere leeftijd plaats. Hij was al 38 toen zijn gedichten voor het eerst in de literaire tijdschriften Tirade en De Revisor verschenen. In die periode werd hij ook benaderd om voor Tirade een poëziekroniek te schrijven. Deze essays kwamen terecht in de bundel Een hoofd in de toendra. Lieske had toen al twee dichtbundels op zijn naam staan.

Met zijn prozadebuut Oorlogstuinen (1992) verdiende hij de Geertjan Lubberhuizenprijs. Zijn daarop volgende roman Nachtkwartier werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1996, maar het was de roman Franklin waarmee Lieske in 2001 de Li…Lees verder op Wikipedia