de Leesjury

Ben je tussen 4 en 16 jaar en hou je van lezen? Of droom je ervan om mee te beslissen welk nieuw jeugdboek het mooiste boek is in Vlaanderen? Dan is de Leesjury zeker iets voor jou!

Wat is de Leesjury?

De Leesjury (voorheen Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen) is de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen, voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Elk jaar lezen juryleden zes of acht boeken. Op het einde van het jaar stemmen ze op hun favorieten en worden de winnaars bekendgemaakt. Tijdens het leesjaar 2020-2021 deden meer dan 11.000 jonge lezers mee

Welke boeken lees je?

Welke boeken je leest, hangt af van je groep. In de Leesjury zijn er zeven groepen, die aansluiten bij je leeftijd. Elke groep heeft zijn eigen leeslijst. Je kiest zelf in welke groep je meeleest. Liever eentje lager of hoger dan je leeftijd? Dat mag. Of twee tegelijk? Dat kan ook! 

 

  • Groep 1: 4 tot 6 jaar (tweede en derde kleuterklas)
  • Groep 2: 6 tot 8 jaar (eerste en tweede leerjaar)
  • Groep 3: 8 tot 10 jaar (derde en vierde leerjaar)
  • Groep 4: 10 tot 12 jaar (vijfde en zesde leerjaar)
  • Groep 5: 12 tot 14 jaar (eerste en tweede middelbaar)
  • Groep 6: 14 tot 16 jaar (derde en vierde middelbaar)
  • Groep 7: 16 tot 18 jaar (vijfde en zesde middelbaar) --> deze groep bestaat ook, maar is in Tongeren niet opgenomen in de Leesjury. De genoemde boeken zitten wel in onze collectie en kan je gewoon uitlenen

Moet je alle boeken op je lijst lezen?

In principe lees je elk boek op de lijst van jouw leeftijdsgroep. Alleen zo kan je ze eerlijk met elkaar vergelijken. Maar als je een boek écht niet goed vindt, gaan we je niet dwingen om het van de eerste tot de laatste pagina uit te lezen. Lees er een stukje in, tot je weet waarom het niks voor jou is.

Hoe en waar praat je over de boeken?

In de Leesjury doe je meer dan lezen! Je denkt ook na over wat je van het boek vindt. Is het een leuk boek? Waren sommige dingen moeilijk? Wat vind je van de illustraties? Je kan je mening online geven bij elk boek of je kan in een leesdagboek bijhouden wat je leest (een leesdagboek kan je gratis opvragen aan onze balie).

Voor kinderen van het derde tot het zesde leerjaar biedt onze bib de mogelijkheid om de gelezen boeken - onder  begeleiding van een vrijwilliger - op een leuke manier te komen bespreken in leesgroepen. Deze leesgroepen komen tussen oktober en april 6 keer samen, telkens op woensdagnamiddag van 13.30u tot 15.30u.

Hoe deelnemen?

Op 2 oktober gaan de inschrijvingen van start. Vanaf dan kan je aan onze balie kennismaken met de leeslijsten, je krijgt van ons een leesdagboek cadeau (zolang de voorraad strekt) en wij zetten je op weg met je eerste boek. Meer info over onze startdag op 2 oktober om 10 uur (met jeugdauteur Mathilda masters!) vind je hier. Maar ook na 2 oktober kan je uiteraard nog deelnemen aan de Leesjury, door aan te melden aan onze balie.

Stemmen kan je op 2 manieren:

Lukt het je om alle boeken te lezen? Dan ben je een echt jurylid en mag je stemmen op je lievelingsboek. Denk goed na voor je gaat stemmen. Welke boeken vond je het leukst? Welk boek eindigt onderaan? Weet je nog waarom? Ben je zeker? Dan mag je stemmen. Met je eigen, unieke stem bepaal jij dus mee welke boeken de prijs van de Leesjury krijgen!

- je wordt lid van de Internetjury en stemt online. Via deze link kan je je registeren en aanmelden.

- je stemt op papier via de stemformulieren die je vervolgens afgeeft aan de balie in de bibliotheek. Het  stemformulier van jouw groep kan je ophalen in de bib.

Meer weten?

Vraag gerust meer uitleg in de bibliotheek, surf naar de website www.deleesjury.be of mail ons: bibliotheek@stadtongeren.be

Veel succes!