Het nieuwe KJV-leesjaar 2019-2020 is gestart!

Ben je tussen 4 en 16 jaar?

Hou je van lezen en droom je ervan om mee te beslissen welk nieuw jeugdboek het mooiste boek is in Vlaanderen?

Dan is de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) zeker iets voor jou!

4383_bladwijzers_groep3 klein.jpg

Wat is KJV?

KJV is de grootste leesclub van kinderen en jongeren in Vlaanderen. Als je KJV-jurylid bent, lees je 8 boeken aangepast aan je leeftijd. Op het einde van het leesjaar stem je op je favorieten en worden de winnaars bekendgemaakt.

Dit zijn de 6 leesgroepen:

  • Groep 1: 4-6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: 14-16 jaar (3de en 4de middelbaar)

Tijdens het leesjaar 2018-2019 namen maar liefst 9000 jonge lezers van over heel Vlaanderen deel aan KJV!

 

Hoe deelnemen?

Op zaterdag 5 oktober geven we het officiële startschot voor het nieuwe leesjaar. Dan kan je kennismaken met de leeslijsten en kan je je ook inschrijven. Je krijgt van ons een leesdagboek cadeau (zolang de voorraad strekt) en wij zetten je op weg met je eerste boek.

Maar dat is niet alles want die dag zijn ook Tante Tania  en Annie de Pannie van de Leesbeesten op bezoek!  Zij geven 2 voorleesvoorstellingen: van 10u tot 11u voor 1e tot 3e leerjaar en van 11u tot 12u voor 4e tot 6e leerjaar. Voor kleuters voorzien we een apart voorleesmoment met knutselen om 10 uur.

Je inschrijven als jurylid van KJV kan ook na deze datum nog, aan de balie van de bibliotheek.

 

Stemmen kan je op 2 manieren:

Lukt het je om voor 27 april 2020 alle boeken te lezen? Dan ben je een echt jurylid en mag je stemmen op je lievelingsboek. Je beslist dus zelf mee welk boek tot beste jeugdboek wordt verkozen!

- je wordt lid van de Internetjury en stemt online. Via deze link kan je je registeren en aanmelden.

- je stemt op papier via de stemformulieren die je vervolgens afgeeft aan de balie in de bibliotheek. Het  stemformulier van jouw groep kan je ophalen in de bib.

 

Ook voor kleuters?

Ja hoor, ook kleuters kunnen deelnemen aan KJV (groep 1: 4 tot 6 jaar)! Zij ontdekken de boeken met de hulp van mama en papa, maar daarnaast voorziet de bibliotheek ook voorleesmomenten voor een aantal boeken (dit zal opgenomen worden bij de verteluurtjes in het voorjaar).

 

NIEUW: Begeleide leesgroep voor groep 3

Voor kinderen van het 3de en het 4de leerjaar organiseren we dit jaar voor het eerst een begeleide leesgroep. Een leesgroep is een toffe club die om de 6 weken/2 maanden op woensdagnamiddag samenkomt. Bij elke samenkomst worden er 2 boeken van de leeslijst op een leuke manier besproken. Samen kiezen jullie ook het mooiste boek. Bovendien maken we in de herfstvakantie een leuke uitstap naar de Boekenbeurs én krijg je aan het einde van het leesjaar 1 van de 8 boeken van ons cadeau!

Wanneer komt de groep samen?
Wo 20/11 'James Hond en de Elfenbank' + 'Majoor Rosalie' --> we starten met een spannend verhaal door een speurneus van een hond 🐶 en daarnaast een iets zwaarder thema rond WOI maar wel passend in de periode van herdenkingen
Wo 15/01 'Silas en de Worf' + 'de keukenprins van Mocano IV' --> een dikker boek om te lezen tijdens de kerstvakantie + een boek met bakrecept dat we gaan proeven 😋😋!
Wo 11/03 'Hoe ik een detective werd 🕵️‍♀️' + 'Help, ik was op TV!'
Wo 22/04 'De kikkerbilletjes van de koning' + 'Ans en Wilma verdwaald' --> met een sprookjesboek en een theatertekst de 2 buitenbeentjes van de groep. 22 april is ook de dag dat er samen gestemd wordt.

Deelnemen aan deze begeleide leesgroep is niet verplicht voor kinderen van het 3de en 4de leerjaar, je kan hier ook als individuele lezer deelnemen zoals voor de andere 5 leesgroepen het geval is.

 

Meer weten?

Vraag gerust meer uitleg in de bibliotheek, surf naar de website www.kjv.be of mail ons: bibliotheek@stadtongeren.be

 

Veel succes!

De winnaars van het leesjaar 2018-2019 vind je hier